Ministarstvo kulture Srbije osudilo napad na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu

Ministarstvo kulture Srbije osudilo je napad na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu. Ocenjuju da ovaj napad svedoči da "atmosfera straha" i "anticivilizacijsko ponašanje" ...
Image

„Napad na crkvu Svetog Pantelejmona i to drugog dana najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa svedoči o kontinuiranoj ugroženosti srpske kulturne i verske baštine na prostoru Kosova i Metohije“ – navode i dodaju da je to posebno vidljivo na primeru ovog hrama koji je bio zapaljen prilikom Pogroma 2004. godine, kao i sve crkve u ovom gradu. 

„Ovakvi vandalski incidenti, koji ne predstavljaju nikakve izolovane događaje,  zasnovani su na mržnji prema srpskom narodu i ugrožavaju ne samo kulturno nasleđe na prostoru Kosova i Metohije, već se istovremeno na ovaj način otvoreno preti bezbednosti i opstanku srpskog naroda“ – stoji u saopštenju ovog ministarstva. 

Navode i da dodatno zabrinjava to što vlada politika neosuđivanja i neprocesuiranja počinioca ovakvih dela koji imaju za cilj „brisanje tragova postojanja srpske kulture, tradicije i naroda“. 

Štaviše, iz ovog ministarstva navode da Priština umesto da osudi napad, nastavlja sa, kako su istakli – „lažnom i neutemeljenom kampanjom“ potraživanja artefakata: 

„Sa jedinim ciljem – da prisvoji kulturno nasleđe i zloupotrebom i falsifikovanjem izgradi nepostojeću državnost i kulturni identitet tzv. 'Kosova'“.

„Ministarstvo kulture ponovo apeluje na međunarodne organizacije i institucije da ne zatvaraju oči pred politikom mržnje i u okviru svog mandata zaštite osnovna ljudska prava i kulturnu i versku baštinu“ – zaključuju.

Pročitajte još:

ERP: I dalje ima onih koji žele da unište hrišćansko pravoslavno nasleđe na KiM, policija da pronađe počinioce

Kosovska policija: Pokušaj paljenja vrata crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu

Kancelarija za KiM: Oštećenje imovine SPC primer netrpeljivosti Prištine prema svemu srpskom

Srpska lista pozvala KFOR i EULEX da zaštite Srbe i njihove svetinje 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.