Ministarstvo kulture Srbije osudilo pljačku kancelarije crkve u Štrpcu

Ministarstvo kulture Srbije osudilo je pljačku kancelarije crkve Svetog Nikole u Štrpcu, koja je podignutu u 16. veku i koja predstavlja jedan od spomenika kulture od izuzetnog značaja.
Image

„Ovaj vandalski čin koji se dogodio samo nedelju dana nakon napada na Crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu i pokazuje da se nastavlja kontinuirano skrnavljenje i ugrožavanje srpske kulturne i verske baštine“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ističe se da posebno zabrinjava što počinioci ovakvih napada po pravilu ne budu pronađeni, ni kažnjeni, što je deo kampanje pretnji Prištine bezbednosti i opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

„Dodatno je licemerno što su incidenti učestali upravo dok predstavnici Prištine, uz pomoć svojih sponzora, pokušavaju da se na silu, cinično i protivno svim principima i standardima uguraju u Savet Evrope, kršeći pritom vladavinu prava i gazeći principe demokratije, slobode i osnovnih ljudskih prava“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture ponovo je pozvalo sve međunarodne organizacije i institucije da ne zatvaraju oči pred nasiljem i da reaguju na učestale i intenzivirane incidente.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.