Ministarstvo odbrane: Vojska Srbije oborila dron u širem rejonu Kopaonika

Jedinice Vojske Srbije danas su u popodnevnim časovima, nakon pravovremenog otkrivanja i praćenja, neutralisale komercijalni dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški, saopšteno ...
Image

Kako se navodi, dron je oboren primenom mera elektronskog ometanja, u neposrednoj blizini vojnih objekata u garnizonu Raška.

“U skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Vojska Srbije preduzima pojačane mere za otkrivanje, praćenje i neutralisanje bespilotnih letelica u blizini vojnih objekata”, navodi se u saopštenju.

Vojska Srbije će i dalje, u skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta, obarati sve bespilotne letelice koje se nađu u zoni zabrane leta i u blizini vojnih objekata, zaključuje se u saopštenju.

Ministar odbrane Srbije, Miloš Vučević, izjavio je ranije danas da prethodna tri dana Vojska Srbije uočava određene objekte – bespilotne letelice ili dronove, koji se kreću na administrativnog liniji, u Kopnenoj zoni bezbednosti i povremeno ulaze u centralnu Srbiju.

Takođe je rekao da ne može da kaže čiji su dronovi koji su na području Merdara i u okolini Raške osmatrali kasarne i položaj Vojske Srbije. Međutim, Vučević tvrdi da dronovi dolaze sa Kosova.

Sa druge strane, kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj, negirao je tvrdnje vlasti Srbije o kretanju nepoznatih dronova sa teritorije Kosova nad područjem Raške, a iz Kfora da nemaju podatke o dronovima iz medijskih napisa.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.