Ministarstvo za zajednice i povratak pokreće nekoliko projekata za pomoć stanovništvu

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Nenad Rašić, kazao je da institucija na čijem je čelu od 6. februara pokreće dva projekta - prvi u vezi sa izgradnjom kuća porodicama kojima ...
Image

Iz Ministarstva za zajednice i povratak pozivaju ljude da se od 6. do 17. februara prijave za pomoć u vidu građevinskog materijala.

„Radiće se i dodela nameštaja, bele tehnike, električnih aparata… Takođe, predviđena je i podrška u iznosu do 5.000 evra za medije, kulturu, sport… Prvi put raspisujemo ovakve projekte, aplikacije se dostavljaju lično, a mogu se pronaći na internet stranici ministarstva“, kazao je Rašić.

Dodao je da nažalost neće moći odmah svima da pomognu, jer očekuje da će aplicirati veliki broj ljudi.

„Molim sve aplikante i da vi dobro prenesete moje reči. Ovo je od tačke nula. Svi koji apliciraju biće deo data baze. Mi smo svesni da nećemo moći da ispunimo sva očekivanja, jer očekujemo mnogo prijava. Onima kojima ne budemo napravili kuću ili dali nameštaj – biće na listi za ubuduće. Imamo dva miliona evra na raspolaganju, ali će ta podrška ubuduće biti veća“, rekao je Rašić.

Naveo je da su sve prethodno predate aplikacije proglašene nevažećim i da je potrebno ponovo konkurisati za pomoć.

„Bilo je nekih zahteva iz 2014. i 2015. godine. Poslednje ažuriranje podataka urađeno je 2018. godine. Kada smo sve to sračunali, došlo je do toga da Bog živi nije mogao da se snađe u toj dokumentaciji, koja je samo bila šturo nagomilana“, objasnio je Rašić.

Pozvao je sve koji planiraju da se prijave da ispoštuju rokove.

„Podrška u vidu paketa hrane počeće krajem marta ili početkom aprila. Naše namere su ljudske. Nadam se da će ovim početi jedno novo poglavlje za poverenje među nama“, rekao je ministar za zajednice i povratak.

Rašić je istakao da je povratnicima potrebna pomoć kada je u pitanju razvoj i uključivanje u kosovske institucije.

„Ozbiljno radimo na implementaciji srpsko-albanskog projekta koji će se zvati 'Kuća prijateljstva'. Na taj način želimo da vam pokažemo, da mi – predstavnici insitucija, smatramo da suživot nema alternativu“, kazao je Rašić.

Nije želeo da odgovori na pitanje gde će se ta kuća nalaziti.

Naglasio je da ovogodišnji budžet Ministarstva za zajednice i povratak iznosi 4,2 miliona evra.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.