Mir Božiji, Hristos se rodi! SPC i vernici slave Božić

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave najradosniji hrišćanski praznik - Božić. 
Image

Božić je praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista i uz Uskrs je jedan od najvećih hrišćanskih praznika. 

I u hramovima širom Kosova i Metohije obeležava se Božićnim liturgijama.

U hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici božićna liturgija počinje u 8 časova. Liturgije će biti služene u isto vreme drugog i trećeg dana Božića.

Patrijarh Porfirije pozvao je u Božićnoj poslanici da se Srbima na Kosovu i Metohiji obezbede univerzalne slobode, a Srbe da – gde god da žive – poštuju Jevanđelje.

„Podsećamo sve nadležne činioce na to da i za Srbe na Kosovu i Metohiji treba da važe univerzalna ljudska prava i slobode kakve imaju Albanci i svi ljudi na svetu. Lična bezbednost, sigurnost imovine i sloboda kretanja pripadaju svima podjednako i kao takva moraju da budu neprikosnovena“, naglasio je patrijarh srpski Porfirije.

Naveo je da od polovine ove godine „u našoj zavetnoj rodnoj zemlji, na Kosovu i u Metohiji, vekovni komšiluk postavlja ultimatume, provocira, sprovodi teror i neprekidno preti preostalim, nezaštićenim Srbima progonom i zulumom, uz zloslutno ćutanje ili, čini nam se, prećutnu podršku pojedinih moćnih država“. 

„Treba da gradimo mir“ – poruka je iz Kosovske Mitrovice.

„Prvo, da mi pojedinačno budemo mirni, da nosimo mir i radost sa sobom. A onda da gradimo i mir sa braćom našom, da gradimo i mir sa porodicom našom, da budemo radosni kao što je to skrušeni Bogomladenac koji se rodio u Vitlajemskoj pećini“ – poručio je starešina mitrovičkog hrama, Milija Arsović, na Badnje veče u Kosovskoj Mitrovici koje je obeleženo večernjom službom i tradicionalnim paljenjem badnjaka. 

Badnji dan na Kosovu i Metohiji, međutim, nije prošao bez incidenata. U Gotovuši, u opštini Štrpce, muškarac je ranio je iz vatrenog oružja srpskog dečaka i mladića. Potvrđeno je da je jedan pripadnik Kosovskih snaga bezbednosti umešan u slučaj, a priveden je osumnjičeni muškarac sa Kosova. Usledile su osude kako srpskih, tako i kosovskih i međunarodnih predstavnika. Srbi su u ovoj opštini postavili barikade, koje su kasnije i uklonjene.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.