Negovanjem porodičnih vrednosti Mirjana Simić opravdava svoj orden „Majke Jugovića“

Orden „Majke Jugovića“ koji se dodeljuje majkama sa četvoro i više dece, 2021. godine dobila je i Mirjana Simić iz Кosovske Mitrovice
Image
Foto: Kontakt Plus

Ona je po mnogo čemu slična svim majkama – požrtvovana, vredna, organizovana i hrabra da se suoči sa svim izazovima i iskušenjima. Ono što je ipak čini posebnom, jeste njena posvećenost tradicionalnim vrednostima u kojima porodica predstavlja izvor svake sreće i smisla.

Rođena je 1987. godine u Кosovskoj Mitrovici gde je završila Ekonomsku školu, a potom i diplomirala pedagogiju na Filozofskom fakultetu.

Ljubav prema deci je bila presudna za izbor njenog zvanja. Danas, ljubav pokazuje svakodnevno, s obzirom na to da je vaspitač u Predškolskoj ustanovi „Danica Jaramaz“. Poverena joj je mlađa vaspitna grupa, uzrasta od tri do pet godina.

„Rad sa decom je pre svega odgovoran, ali istovremeno i zabavan, jer deca su večita inspiracija i podsetnik da je detinjstvo i odrastanje najlepše doba“, započinje priču Mirjana.

Da su deca njeno prirodno okruženje, u kome suvereno vlada, potvrđuje i orden koji je dobila od Eparhije raško-prizrenske, kojom se nagrađuje kao majka četvoro dece.

„Imam dva sina i dve kćerke. Najstariji Teodosije ima dvanaest godina, Vukašin devet, Divna sedam i Bogdana četiri“, otkriva ova mlada žena ono što je čini posebno srećnom.

Tu je i suprug Bojan, koji, kako kaže, pruža sve što jednoj porodici treba – ljubav, razumevanje, podršku i pomoć u svakom smislu.

„On je uvek prisutan. Podrška, ljubav, uzajamno poverenje, sve je to od od suštinskog značaja za jednu zdravu porodicu“, nastavlja priču Mirjana o tome šta je zapravo bitno da bi brak i poradica opstali u vremenima brojnih iskušenja i izazova.

Njena deca, iako maloletna, do sada, prema njenim rečima, već pokazuju ono što je najbitnije – zahvalnost na svemu što već imaju i želju da se posvete obrazovanju.

Teodosije, Vukašin i Divna su učesnici takmičenja na opštinskoj smotri recitatora „Pesniče naroda mog“. Dečaci treniraju rukomet, a devojčice idu na folklor. Redovne školske aktivnosti obavljaju sa odličnim uspehom.

Komšije kažu da su deca Mirjane Simić primer kako deca mogu da budu vaspitana i kulturna, kada postoji ono što ova mlada žena ima, a to je ljubav prema porodici.

„Moja porodica je meni bila uzor – harmonija i poštovanje, pa tako i suprug i ja gradimo i našu porodicu.“

Stroga, ali pravična

Iako je na poslu stroga, ipak se trudi da bude i pravična.

„Deca prepoznaju da je takav moj odnos prema njima iz najbolje namere, da sutra mogu da odrastu u dobre i poštene ljude, a samim tim kada je neko dobar, postaje i uspešan“, kaže Mirjana i dodaje da je takva i prema svojoj deci.

Njena potreba da sve u porodici funkcionoše upravo tako – čisto, jasno i disciplinovano, postiže upravo i zahvaljujući podršci svih ukućana.

Njen trud koji ulaže, ogleda se u sjajnoj organizaciji, gde svi ukućani znaju i poštuju pravila, da svako čisti za sobom i pomaže ovom drugom, a da kako to obično biva, bude tu i onaj tamo neki „mali“ koji pravi nered.

„Teodosije i Vukašin obavljaju bukvalno sve poslove, samo još ne kuvaju, dok Divna kao neki menadžer, sve nas usmerava šta i kako treba da radimo, a Bogdana je zadužena da pravi nered, koji svi mi dovodimo u red“, otrkiva nam Mirjana „pravilnik“ o ponašanju porodice Simić.

Sa podrškom koju ima, Mirjana uspeva i da odvoji vreme za sebe, koje najčešće provodi sa njoj bliskim osobama.

„Zbog ubrzanog ritma života, ne uspevamo da se često viđamo sa prijateljima i rođacima, zato se trudim da ispoštujem te odnose i svoje slobodno vreme provodim sa meni dragim osobama.“

Svakodnevna posvećenost porodici je naučila, kako navodi, da je porodica nešto na čemu ja Bogu zahvalna i da to smatra najvećom privilegijom u životu.

Ističe da je jako bitno da budemo ispunjeni i zadovoljni onim što imamo i da tako možemo da se nadamo da će biti i bolje i da ćemo dobiti ono što nam treba.

„Treba da shvatimo i težimo ka tome da su one male stvari zapravo izvor sreće i da je svaki trenutak upravo taj u kome treba da živimo najbolje što možemo“, poručuje Mirjana.

Ono što piše na povelji koju je dobila kao srpska majka je upravo i ono što ona želi i već ima.

„Majke, majke, srpske majke, vaspitavajte srpska čeda, amanet vam ovo potomstvo, ima Boga. Bog nas gleda“, napisao je Jovan Jovanović Zmaj, a Mirjana Simić to sprovodi u delo.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.