10:31, 05.09.2021Izvor: RTS

Mitropolit Joanikije ustoličen u Cetinjskom manastiru



Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, ustoličen je na svečanoj liturgiji u Cetinjskom manastiru.

mitropolit-joanikije-ustolicen-u-cetinjskom-manastiru

SPC

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije u manastir su stigli helikopterom, zbog blokade prilaza Cetinju.

U centru Cetinja neredi tokom celog jutra - demonstranti su bacali kamenice na policiju, koja je ispalila suzavac.

U neredima su povređene četiri osobe, javlja RTCG.

Više lica je uhapšeno, među kojima i bivši šef policije Veselin Veljović.

10:06h - Mitropolit Joanikije: Neću u ovom momentu pričati više o mukama, nego ću zablagodariti bogu

Mitropolit Joanikije je u Cetinjskom manastiru zahvalio na svečanom činu ustoličenja.

"Oprostite što ste od neko doba od sinoć videli ovde dosta neprijtnosti i podela. Dobro znate vaša svetosti i vladiko Davide da su podele veštački izazvane i mi smo činili sve da ih ne bude i da ih uklonimo, ali trebaće nam dosta vremena", poručio je mitropolit Joanikije.

"Time ste vaša svetosti, vašim dolaskom i podelivši sa nama zabrinutost, podarili veliku ljubav prema meni i celom narodu Crne Gore", rekao je mitropolit.

"Sa vama su nam vaša svetosti, koji nosite punoću poravoslavlja došli i predstavnici crkava. Oni se danas mole u Hramu u Podgorci pored groba Amfilohija, oni su podelili zabrinutost i uzneli molitve za mir i pomirenje i danas u ovim prilikama oni će blagosloviti naš narod", rekao je Joanikije.

"Mi smo pored moštiju svetog Petra Cetinjskoga. Neću u ovom momentu pričati više o mukama nego ću zablagodariti bogu, koji je u ovaj svet poslao Gospoda i spasitelja Isusa Hrista", rekao je Joanikije.

10:02h - Patrijarh srpski Porfirije: Mir potrebniji nego bilo šta, misija je da otupljujete oštrice

"U teška vremena dolazite na ovo mesto, ali kad su vremena bila bolja i zar vas je neko pitao kad ćete se roditi i doći na ovo mesto. Sve je to promisao Božja, a nezavisno od teških vremena, onda kada se uzdamo u Hrista, apostol Pavle poručuje, ma koliko da su teška vremena i iskušenja, dovoljna vam je blagodat Božja. Mi ljudi jesmo slabi, ali smo dokazali da smo uz veru i ljubavl jaki", poručio je patrijarh srpski na kraju liturgije.

Mir je, kaže, ovde potrebniji nego bilo šta.

"To će biti vaša misija. Da otupljujete oštrice, da gradite mostove, da ne pitate ko je ko, kako se izražava, kom narodu pripada, nego da služeći liturgiju svedočite mir. Ne postoje granice, neprijateljstva, podele, crkva je po svome značenju sabor, ona sve u sebe Hristom i u Hristu sabira, to je vaš zadatak", istakao je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije citirao je Njegošev "Gorski vijenac" poručujući: "Neka se nad Crnom Gorom razveje mrak i neka zasija svetlost, radost i mir".

"Neka se mir širi koncentričnim krugovima i obasjava čitavu Crnu Goru", završio je patrijarh srpski obraćanje ustoličenom mitropolitu.

09:55h - Mitropolit Joanikije ustoličen u Cetinjskom manastiru

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, u Cetinjskom manastiru ustoličen je na liturgiji koju je služio patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh srpski uz okupljeno sveštenstvo, uzviknuli su "Dostojan", čime je završen svečani čin ustoličenja.

Mitropolit Joanikije je 56. episkop ove Svetosavske episkopije, koja je ustanovljena pre 800 godina, kasnije uzdignuta na stepen mitropolije, a 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji se ustoličava u Cetinjskom manastiru.

Joanikije je izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog na ovogodišnjem majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve nakon smrti mitropolita Amfilohija.


Tagovi: SPCCrna GoraRegion i svet

Povezane vesti




Najčitanije



Najnovije