10:34, 23.11.2020Izvor: Beta, Danas

Mitropolit Porfirije: Bez Kosova nisam siguran da srpski narod ima budućnostMitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije ocenio je da je Kosovo i Metohija stvar identiteta Srba i da, u slučaju da ga „izgubimo kao temelj postojanja“, nije siguran da „naš narod ima budućnost“.

mitropolit-porfirije-bez-kosova-nisam-siguran-da-srpski-narod-ima-buducnost

TV Fonet

On je gostujući na TV Pink pojasnio da to „ne podrazumeva neprijateljstvo prema bilo kome“, ali da su Kosovo i crkva „vertikala koja osmišljava prošlost i bez (kojih) nema budućnosti“.

„Kosovo je mnogo više od mita. Mit je stvar imaginacije, a Kosovo je za našeg patrijarha i našu crkvu zavet, to je identitetska stvar… Vitalni (interes) crkve je očuvanje Kosova i izgradnja Hrama Svetog Save“, naveo je mitropolit.

Naveo je i da smatra da zvanična crkva nema drugi prostor za delovanje sem naroda i države u kojoj obitava i da saradnju sa zvaničnim institucijama vidi kao prirodan odnos.

„Svi prethodni patrijarsi itekako su bili otvoreni i za dijalog i za saradnju sa državom“, kazao je Porfirije.

Povodom smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, mitropolit Porfirije je kazao da je SPC doživela veliki udarac, a da su njegovom i smrću mitropolita Amfilohija crkva izgubila „dva najsnažnija stuba“.


Tagovi: SPCKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije