13:05, 27.04.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Mitrovica: Nepoštovanje pravila, loš kvalitet puteva i manjak parking mesta - najveći problemi u saobraćajuPosle zimske sezone na kolovozu se obično pojave rupe, koje ozbiljno ugrožavaju bezbednost učesnika u saobraćaju.

mitrovica-nepostovanje-pravila-los-kvalitet-puteva-i-manjak-parking-mesta-najveci-problemi-u-saobracaju

Radio Kontakt Plus

Kvalitet puteva u Kosovskoj Mitrovici, nepoštovanje pravila u saobraćaju i nekažnjavanje nesavesnih vozača - tema je o kojoj smo razgovarali sa predstavnicima nadležnih institucija i građanima.

Direktor Direkcije za građevinsko zemljište, Zoran Mitrović, kaže za Radio Kontakt Plus da kritičnih deonica u Mitrovici ima jako malo i da nadležni planiraju da reše taj problem u narednom periodu.

„Ulice Džona Kenedija i Tanaska Rajića, te deonice su kritične kada su rupe u pitanju. U saradnji sa Privremenim opštinskim organom, u narednih mesec dana ukoliko dozvole vremenski uslovi, radićemo na sanaciji udarnih rupa u našem gradu. Kapiju br. 2, ulicu Kralja Petra I, Sutjesku, Lole Ribara - radićemo gde god je potrebno. Takođe, deo ulice Rudarske čete, ka biblioteci, ukoliko budemo imali finansije u naredna dva meseca odradićemo i to“, dodaje Mitrović.

Mitrović ističe da je Direkcija tokom prethodnih nekoliko dana radila na obeležavanju dva pešačka prelaza i postavljanju dva "ležeća policajca", u blizini OŠ "Sveti Sava".

Direktor Direkcije za građevinsko zemljište tvrdi da je u Mitrovici pokrivenost dobrim kolovozom velika, a da probleme prave, kako kaže, nesavesni građani.

„Nesavesni građani seku i kopaju kolovoze, pa ne vraćaju to u pređašnje stanje. Protiv toga nemamo leka - ni mi, ni inspekcijske službe, ni Privremeni organ. Imamo problema i sa vertikalnom signalizacijom, jer koliko god se mi trudili da to postavimo - za par dana je to skinuto, oštećeno i neupotrebljivo. Tako se ugrožava bezbednost građana, bezbednost naše dece. Ne znamo kako sa tim da se nosimo“, objašnjava Mitrović.

Putnom infrastrukturom u opštini Severna Mitrovica, bavi se Direkcija za javne usluge i infrastrukturne projekte.

Zamenica gradonačelnika, Adrijana Hodžić, kaže da kada je ova direkcija u pitanju, implementacija projekata i reagovanje na terenu zavise od finansija, kojih nema dovoljno.

„Kritične deonice su sledeće - put prema OŠ 'Branko Radičević', ulica ispred Rektorata, Mikronaselje, naselje Brđani, Bošnjačka mahala... Zainteresovani smo da odradimo kompletno aslfaltiranje svih ulica koje su u očajnom stanju. Što se tiče opštinskog budžeta, sredstava za realizaciju tog projekta trenutno nemamo. Nadamo se da ćemo u narednom periodu moći da obezbedimo novac od strane centralnih vlasti“, objašnjava Hodžić.

U Kosovskoj Mitrovici nije praksa da se nadoknađuje šteta nastala na automobilima, zbog loših puteva.

Naši sagovornici kažu da se naknada štete ne vrši usled nedostatka finansijskih sredstava za ovu namenu, ali i da se građani nisu javljali sa ovakvim zahtevima.

Jedan od vozača, kao veliki problem kada je saobraćaj u pitanju, navodi i to što ljudi ne biraju mesto gde će da zaustave ili da parkiraju svoje automobile.

„Kada bi da kupe nešto, oni hoće da parkiraju baš ispred prodavnice… Ne mogu da odu 10-15 metara gore ili dole, da nađu slobodan prostor da parkiraju, nego hoće baš tu, da mogu u prodavnicu bi ušli automobilima…“

Naš sugrađanin, mišljenja je da pripadnici Kosovske policije treba savesnije da obavljaju svoj posao.

„Policija samo tu na centru stoji, a treba da prošeta gore po ulici Kralja Petra I, da vidi gde i kako se sve parkiraju automobili… Policija ne treba samo taksiste da kažnjava, već i civilna vozila. Mi živimo od ovoga, to nam je hleb. Kršimo propise svi, ali taksisti ne parkiraju vozilo nasred kolovozne trake, mi stanemo na nekoliko sekundi i idemo dalje… A vidi ovo (automobil nepropisno parkiran preko puta nekadašnje tombole ’Polet’, prim. aut.), ovaj kao da je u garaži, njega policija kao da ne vidi… Takođe, ovde je obeleženo taksi stajalište, a parkirana su civilna vozila, pa mi opet nemamo gde...“

Na kraju razgovora, dodaje da nije zadovoljan kvalitetom puteva u gradu.

„Kvalitet puteva u Mitrovici ne da je nula, nego je -20. U centru grada je koliko-toliko dobar, ali u Mikronaselju, u ulici Rudarske čete i u Bošnjačkoj mahali je katastrofa. Tu mogu da idu samo guseničari.“

Vozači su saglasni - nepoštovanje pravila, loš kvalitet puteva i manjak parking mesta, najveći su problemi u saobraćaju u Kosovskoj Mitrovici.Tagovi: SaobraćajMitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije