„Mladi – jak temelj zdravog društva“

Studentski život bio je dugo sinonim za uštedu i skromnost, a ove jeseni usled visoke inflacije budžet svih budućih akademskih građana doživeo je mnogobrojne "udare", jer su poskupele ...
Image

Studenski centar Univerziteta u Prištini izgrađen je 1981. godine.

Nakon sukoba na Kosovu 1999. godine, sedište Studentskog centra izmešteno je najpre u Leposavić, a potom u severni deo Mitrovice.

Studentski centar “Priština” čine prateći objekti u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Blacu.

Ukupan smeštajni kapacitet je 1.677 kreveta, kaže Antonijević.

„U domovima u Mitrovici boravi 1.167 studenata. Naši kapaciteti, kada je Mitrovica u pitanju, pripadaju uglavnom prvoj kategoriji. To znači da ne postoji studentska soba bez sopstvenog kupatila. Mislim da smo po tome posebni“, objašnjava direktorka.

Cene smeštaja i hrane u studentskim domovima određuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a one gotovo 20 godina nisu menjane, dodaje naša sagovornica.

Međutim, Antonijević priznaje da je došlo do određenih izmena u ovoj školskoj godini, kada su u pitanju cene usluga koje Studentski centar „Priština“ pruža.

„Svedoci smo svih tih promena na tržištu, finansijskih turbulencija, cene svega veće su za 40-50% u odnosu na prethodne godine. Za smeštaj u studentskom domu potrebno je izdvojiti 2.790 dinara mesečno, što je neuporedivo popularnije i prihvatljivije nego kada je u pitanju privatni smeštaj. Kada je u pitanju ishrana, i tu je došlo do promene cena… Ako saberete doručak koji košta 56 dinara, ručak – 120 i večeru od 90 dinara, ukupni dnevni troškovi za sva tri obroka iznose 266 dinara, što je simbolično u odnosu na ono što bi bilo u nekim drugim uslovima“, dodaje ona.

Brucoši su se odavno smestili u domove mitrovičkog Studentskog centra. U toku je konkurs za smeštaj studenata starijih godina.

Pitali smo našu sagovornicu na koji način studenti mogu doći do smeštaja u nekom od domova i koje uslove treba da ispune.

„Dokumentacija, zahtevi i sve što je neophodno za apliciranje za smeštaj u domove predaje se na fakultetima. Fakulteti imaju najbolji uvid u parametre koji su potrebni za apliciranje. Predstavnici svih fakulteta, Studentskog parlamenta Univerziteta u Prištini i Studentskog centra obrazuju komisiju koja rangira studente, objavljuju se rang-liste i kreće smeštaj“, pojašnjava direktorka Antonijević.

Studenti se tokom školske godine anketiraju, kako bi nadležni imali uvid u to koje usluge je potrebno unaprediti u narednom periodu, otkriva Antonijević.

„Osluškujemo šta im se sviđa, šta žele i šta ne, pa se onda na osnovu toga trudimo da unapredimo ono što možemo. Prethodne dve godine smo bili paralisani zbog korona virusa, pa je to uticalo na naše aktivnosti. Iskreno se nadam da će sve biti kako treba ove školske godine“, dodaje.

U sklopu Doma br. 6 postoji „Studentski kutak“ – mesto gde se studenti okupljaju i razonode u pauzama između predavanja i učenja.

„Svrha njegovog postojanja jeste da studenti svoje slobodno vreme mogu da iskoriste da se tu relaksiraju, zabave uz društvene igre, druže i tako dalje. Imamo i teretanu i salu za fitnes, pa studenti mogu da iskoriste svoje slobodno vreme kako god žele“, naglašava Antonijević.

Takođe, studentima su na raspolaganju i mnogobrojne čitaonice, biblioteke, kao i poliklinika.

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici čini deset fakulteta.

Radijski prilog poslušajte u nastavku:

 

 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.