Mladi novinari sa severa i iz Prištine završili učešće u „Media Fellowship“ programu OEBS-a na Kosovu

Četvrti po redu „Media Fellowship“ program, u organaziciji misije OEBS na Kosovu, uspešno je završen krajem prošle nedelje. U sklopu ovog programa osam mladih novinara ...
Image

Deo ovogodišnjeg ’Media Fellowship’ programa bili su Vljere Mehmeti –Koha Group, Agnesa Sahiti – TV Klan Kosova, Benita Zenelji – ATV, Aferdita Ljukaj – TV Kanal 10, Nemanja Jakšić – Radio Kontakt Plus, Dragana Vukosavljević – KoSSev portal, Teodora Živanović – TV Most – i Uroš Milosavljević – TV Most.

Ovogodišnji program započeo je 13. juna u Prištini. Četiri novinara sa Severa Kosova, a isto toliko i iz Prištine, tri dana posećivalo je najveće medijske kuće na albanskom jeziku – Koha, TV Klan Kosova, Radio Televizija Kosova i RTK2 (medij na srpskom jeziku), kao i BIRN.

Osim toga, sastanke su održali i sa predstavnikom Asocijacije novinara Kosova, Saveta novinara u Prištini, ali i sa predstavnicom Udruženja novinara Srbije – ogrankom Društvo novinara KiM u Čaglavici.

Odmah nakon Prištine, novinari su se uputili put Beograda.

Tamo su takođe imali studijski posetu televizijama Insajder, Radio Televizija Srbije, kao i portalu KRIK.

I u srpskoj prestonici novinari su održali sastanke sa predstavnicima Saveta novinara u Beogradu i Udruženja novinara Srbije (UNS).

Ista grupa prošle nedelje otputovala je u sličnu posetu i u Tiranu, gde je obišla jedne od najvećih medijskih kuća u Albaniji.

Osim Radio Televizije Albanija, imali su priliku da vide rad u medijskim kućama Top Channel, TV Klan i Vision Plus.

I tokom ove posete novinari su se sastali i sa predstavnicima regulatornih tela u Albaniji – Unija novinara Albanije, Audiovizuelnu medijsku agenciju Albanije, kao i Albanski medijski institut.

Na kraju svakog od ovih poseta, novinare su u svojim predstavništvima dočekivali ambasadori Misije OEBS  u pomenutim gradovima.

Svaka od ovih poseta umnogome je značila novinarima koji su tek započeli svoju medijsku karijeru. Bila je to odlična prilika da se, pre svega, učesnici međusobno upoznaju i razmene mišljenja i iskustva, ali i da obiđu neke nove gradove.

Od starijih i iskusnijih kolega koji su ih dočekali, učili su o profesionalnim standardima izveštavanja, standardima dobrog novinarstva, medijskoj pismenosti, poštovanju etičkih kodeksa, te anegdotama koje su pratile njihov put kroz ovaj posao.

Program „Media Fellowship“ za mlade novinare u organizaciji OSCE na Kosovu pokrenut je 2017. godine, sa dvogodišnjom pauzom tokom pandemije.

Program neguje lokalni novinarski talenat promovišući rodnu ravnopravnost, multietničnost i pomirenje na Kosovu.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.