18:12, 24.11.2020Izvor: RTS

Mobilni rendgen aparat za bolnicu u PasjanuZdravstvenom centru Gnjilane-Šilovo sa privremenim sedištem u Pasjanu, uručen je rendgen aparat i istovremeno u sklopu bolnice pušten u rad novi rendgen kabinet.

mobilni-rendgen-aparat-za-bolnicu-u-pasjanu

Foto: RTS/printscreen

Mobilni rendgen aparat, obezbedio je Republički fond za zdravstveno osiguranje u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju.

Novim aparatom biće pored ostalog, omogućeno kovid bolnici, koja radi u okviru te ustanove, sprovođenje kompletne dijagnostike kod pacijenata obolelih od korona virusa.

"To je portabilni mobilni aparat, rendgen aparat najnovije generacije. Prevashodno je namenjen, pošto je mobilni, za snimanje ležećih pacijenata, koji su nepokretni I koji ne mogu da dođu do rendgen kabineta. Znači indikacije za njegov rad postoje u pedijatriji, internoj medicini, hirurgiji pa čak i ginekolijiji. U ovom trenutku zadovoljava sve naše potrebe za snimanje pluća, zato što znate da korona virus napada prevashodno respiratorne organe pa i sve druge, ali pluća na prvom mestu", rekao je Zoran Perić, direktor Zdravstvenog centra u Pasjanu.

Naveo je da je u kovid odeljenju pri bolnici u Pasjanu svakodnevno pet do deset pacijenata na kiseoniku.

Poslednjih dana u srpskim sredinama u Kosovskom pomoravlju testirano je 30 osoba, od kojih je petoro bilo pozitivno na Covid-19.


Tagovi: GnjilaneSrbiŠilovoZdravstvoKosovo

Povezane vesti
Najčitanije


16:03, 05.03.2021

22:32, 01.03.2021


Najnovije