19:12, 19.01.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Mojsilović ne isključuje mogućnost angažovanja KBS zarad političkih poena"Ne isključujem mogućnosti da se bezbednosne snage - koje definitivno postoje na teritoriji KiM unitarno ili jednostrano, nesrazmerno - angažuju u cilju prikupljanja ili dostizanja određenih političkih poena na terenu", kazao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović. 

mojsilovic

Foto: Vojska Srbije

"Ali u svakom slučaju i dalje će naš zahtev i insistiranje, pa i neke druge stvari, biti u funkciji obezbeđenja, ne samo mira, nego i bezbednosnog stanja koje garantuje da svi ti ljudi, ne samo na KiM, nego i s ove strane administrativne linije, mogu da žive i ostvaruju svoja prava kao svi građani ove zemlje" - dodao je on. 

Ipak, ističe i da nema "ozbiljnijih incidenata" koji bi Vojsku Srbije doveli u situaciju da ne poštuje Vojno tehnički sporazum i Rezoluciju 1244. 

Izjavu za medije dao je nakon redovne godišnje analize stanja i sposobnosti Vojske Srbije. Ovom sastanku prisustvovao je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. 

Govoreći o saradnji sa KFOR-om, navodi da je zadovoljan odnosom novog komandanta KFOR-a, navodeći da je stav Vojske Srbije da KFOR "trenutno ima status ključnog nosioca bezbednosnog stanja na KiM":

"I upravo naši zahtevi se kreću u pravcu potpunog sprovođenja Rezolucije 1244 i Vojno tehničkog sporazuma u domenu onih zadataka i misija koje ima KFOR, a u vezi sa međunarodnim vojnim prisustvom na KiM". 

"Mi naravno insistiramo da njihov odnos ka drugim bezbednosnim subjektima, koji u našim dokumentima nisu prepoznati kao nosioci bilo koje bezbednosne funkcije na KiM, bude nepristrasan i u duhu potpisanih sporazuma", dodao je, navodeći da su među tim sporazumima i oni iz dijaloga Beograda i Prištine, uključujući dogovor o tome da Kosovske bezbednosne snage ne mogu da uđu na sever KiM bez odobrenja komandanta KFOR-a. 

"Dešavaju se stvari koje definišu angažovanje ovih snaga bezbednosti bez znanja KFOR-a, dešavaju se i situacije kada imate i saznanja komandanta KFOR-a, ali onda u tom slučaju i odnos Vojske Srbije - ka zadacima koje definišu ili ugrožavaju bezbednost građana posebno na severu KiM - drugačiji. Pa ste verovatno i bili svedoci povećanja našeg angažovanja duž administrativne linije, posebno na pravcima koji vode sa severa na centralni deo Srbije, odnosno sa centralnog dela Srbije ka AP KiM, i definitivno, neću da kažem, preventivni razmeštaj snaga za brzo i hitro reagovanje Vojske Srbije duž administrativne linije", kazao je Mojsilović. 
Tagovi: KFOR KosovoVojska Srbije

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije