Monodrama “Od osmeha do premudrosti Božije” odigrana u Velikoj Hoči

Prvak Narodnog pozorišta iz Novog Sada, glumac Miodrag Petrović, predstavio se juče publici u Velikoj Hoči monodramom “Od osmeha do premudrosti Božije”.
Image

Predstavu je publika odgledala u jednoj od školskih učionica, jer je planirano izvođenje na otvorenom omela kiša.

Po rečima Miodraga Petrovića, glumca koji je ceo svoj radni vek proveo u Srpskom narodnom pozorištu kao matičnoj kući, ovo je bilo i premijerno prikazivanje predstave za koju je dobio blagoslov od Njegove Svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

Predstava će narednih dana biti prikazana publici u još nekoliko mesta na Kosovu i Metohiji: Osojanu, Goraždevcu, Mitrovici… a potom će se prikazivati i u drugim delovima Srbije na saborima i crkvenim sabranjima.

Predstava je spoj različitih misli i rečenica o smehu, ali su tu i šale i anegdote nastale u životima sveštenika, monaha, episkopa, pisaca a završava se rečima ave Justina o komediografu Branislavu Nušiću.

Po rečima Miodraga Petrovića osmeh može da približi ljude veri a ne da ih udalji, a čovek je jedino biće koje se smeje.

„Niko od nas ne može da objasni taj smeh i osmeh, ali tragamo za tom Božjom tajnom u čoveku u bezdanim dubinama negde, ima tu nečega, jer jedini je čovek biće koje se smeje. Tako ne umem da objasnim to moje osećanje što sam toliko radostan i srećan što je to baš u Hoči. Mogu ja da pričam racionalne neke razloge, ali sve je to slabo i tanušno u odnosu na ono što osećam dubinski. Hoča je znamenito mesto i ovo je premijera”, rekao je Petrović.

On se osvrnuo i na monodramu koju igra.

“Ovo je sastavio Predrag Čurić, reditelj, on je skupio ove tekstove i namera je da izvodimo po hramovima i po portama širom Srbije i šire. Neko je rekao da je jedan čovek čovečanstvo, a kamoli ova puna učionica i još da dodam da mi je danas rođendan i sve to ima neku simboliku.“

Miodrag Petrović kaže da je prvi put u Velikoj Hoči, ali ne i na Kosovu i Metohiji.

„Pre sukoba sam igrao predstave sa Srpskim narodnim pozorištem u Peći, Prizrenu, Prištini a ovo mi je prvi dolazak i prva predstava u Velikoj Hoči“, rekao je glumac Miodrag Petrović, ne krijući zadovoljstvo što će nekoliko dana boraviti u Velikoj Hoči i drugim delovima Metohije na poziv humanitarne organizacije „Prijatelji Dečana“ i oca Benedikta, a sa blagoslovom vladike Teodosija.

Radio Goraždevac


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.