MSP Srbije: Snažna diplomatska aktivnost u UN, zaštita ključnih interesa u vezi sa KiM

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković juče je, tokom trećeg dana boravka na 77. zasedanju Generalne skupštine UN, imao susrete sa 18 ministara spoljnih poslova. Jedna od ključnih ...
Image

„U skladu sa porukama koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio svetskim liderima u okviru generalne debate u UN, šef srpske diplomatije je sagovornicima ukazao na principijelne pozicije naše zemlje, zasnovane na Povelji UN i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta država – temeljnom principu međunarodnog prava“ – stoji u saopštenju iz MSP-a Srbije.

Na bilateralnim sastancima sa ministrima Ukrajine, Kazahstana, Estonije, Andore, Singapura, Bahreina, Mađarske, Barbadosa, Lihtenštajna i Egipta, Selaković je, dodaje se – iznosio konkretne predloge za unapređenje političkih i ekonomskih veza, jačanje ugovorne baze saradnje i razmenu delegacija.

Selaković je obavio i veliki broj kraćih razgovora sa šefovima diplomatija koje je sreo u UN, a u Stalnoj misiji Srbije ugostio je američkog kongresmena Erika Svolvela i direktora Svetskog ekonomskog foruma Mireka Dušeka – dodaje se. 

U sedištu UN-a govorio je na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja gde je, navodi se – ponovio posvećenost Srbije vrednostima tog pokreta i izgradnji prijateljstva sa njegovim članicama.  

U naredna dva dana, šef srpske diplomatije imaće i sastanke sa ministrima spoljnih poslova iz svih delova sveta i potpisati više međudržavnih sporazuma.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.