Podneta krivična prijava zbog pranja novca protiv odgovornog lica preduzeća u Mitrovici

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije uhapsili su tri lica zbog postojanja osnova sumnje da su izvršila krivična dela "Pranje novca" i "Poreska ...
Image

U saopštenju MUP Srbije navedeno je da je uhapšen J.O. (1964) – odgovorno lice firme „Febro plan D.O.O“ u Subotici, koji se sumnjiči da je izvršio krivična dela „Pranje novca“ i „Poreska utaja“.

Uhapšeni su i V.S. (1974) – odgovorno lice jednog auto-placa u Kragujevcu i B.R. (1982) – odgovorno lice kompanija „Dušan Kop“ i „Dušan Kop gradnja D.O.O“, koji se terete da su izvršili krivično delo „Pranje novca“.

U saopštenju MUP Srbije piše i da je krivična prijava podneta protiv neimenovanog muškarca (54) – odgovornog lica preduzeća „Bojan promet D.O.O“ u Kosovskoj Mitrovici, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo „Pranje novca“.

J.O. i V.S. određeno je zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

Sa druge strane, B.R. je uz krivičnu prijavu priveden nadležnom tužilaštvu.

Hapšenja su izvršili službenici Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Poreskom policijom, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

U MUP Srbije kažu da se sumnja da je J.O. kako bi izbegao plaćanje poreza na dobit i poreza na prihod za period od 2018. do 2022. godine, nadležnom organu podnosio poreske prijave neistinite sadržine u kojima je iskazao manju dobit iz poslovanja uvećavši troškove za iznos od 414.274.868 dinara, koristeći lažne račune za navodno pružene građevinske usluge „Dušan Kop“ i „Dušan Kop gradnja“, iako do korišćenja usluga nije ni došlo.

Na taj način on je, kako se sumnja, oštetio budžet Republike Srbije u iznosu od 128.172.854 dinara.

Takođe, J.O. se tereti da je od 2018. do marta 2022. godine davao B.R. deset odsto od ukupnog iznosa koji je sa poslovnih računa „Febro plan“ bio uplaćen na poslovne račune „Dušan Kop“ i „Dušan Kop gradnja“.

B.R. je, kako se sumnja, dogovoreni procenat zadržavao za sebe, dok je drugi veći deo novca, po osnovu simuliranih pravnih poslova bezgotovinski prenosio na račune preduzetničkih radnji i „Bojan promet“.

Novac koji mu je vraćen na ruke, on je potom, kako se sumnja, predavao J.O. u čemu su mu pomagali neimenovani muškarac – odgovorno lice „Bojan promet“ i V.S. koji se terete da su podizali novac i predavali ga B.R. zadržavajući unapred dogovorenu proviziju za izvršene usluge.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.