Murati: Kosovo nije učestvovalo na donatorskoj konferenciji zbog insistiranja na upotrebi zvezdice

Kosovska delegacija nije prisustvovala današnjoj donatorskoj konferenciji u Briselu za podršku Turskoj i Rusiji, a zbog insistiranja da Kosovo bude predstavljeno uz zvezdicu ...
Image

„Nažalost, moja zemlja nije mogla da učestvuje i da doprinese zbog nekorektnog i diskriminatornog tretmana organizatora, koji je insistirao na upotrebi zvezdice u suprotnosti sa slovom prvobitnog Briselskog sporazuma i duhom današnje konferencije“ – ocenio je Murati. 

Naveo je i da je kosovska delegacija promenila tri aviona kako bi stigla u Brisel, te da kosovska vlada želi da opredeli finansijsku podršku i da bude deo svih međunarodnih nastojanja da se pomogne građanima pogođenim razorznim zemljotresima.

Dogovor o regionalnom predstavljanju postignut je 24. februara 2012. u Briselu, i prema ovom dogovoru ‘Kosovo*’ (Kosovo sa asteriksom) jedini je naziv koji će se koristiti u okviru regionalne saradnje. Pored table na kojoj je ispisano „Kosovo*“, u svim pratećim dokumentima, tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom pominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu, a u fusnoti da se navede – „ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti“ – podseća KoSSev. 

KoSSev podseća i da su se uprkos postignutom sporazumu, prištinski zvaničnici u praksi protivili ovome, dok se na mnogim međunarodnim skupovima ovaj dogovor ignoriše, te da se zvezdica, odnosno asteriks ne koristi pri zaključivanju sporazuma između Beograda i Prištine, uključujući i poslednje – baznog sporazuma EU, to jest, aneksa o implementaciji.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.