19:21 | 26.05.2022 Izvor: VOA

Muškarac rođen na Kosovu proglašen krivim za podršku ISIS-uFederalni sud u Bruklinu osudio je 40-godišnjeg Mirsada Kandića za učešće u Islamskoj državi Iraka i Sirije (ISIS), regrutovanje boraca ISIS-a i obezbeđivanje oružja, opreme i obaveštajnih podataka terorističkoj grupi.

muskarac-roden-na-kosovu-ziveo-u-sad-proglasen-krivim-za-podrsku-isis-u

Foto: Voa, Reuters

Rođen u Peći na Kosovu, Mirsad Kandić je emigrirao u Sjedinjene Države i imao je boravišnu dozvolu. Kandić bi mogao da bude osuđen na doživotnu kaznu kada presuda bude objavljena novembra ove godine.

Prema dokumentima i dokazima predočenim na sudu, Mirsad Kandić je imao mnoge odgovornosti u okviru globalne terorističke organizacije ISIS, uključujući regrutovanje stranih boraca, njihovu trgovinu sa zapada preko Turske u Siriju i obezbeđivanje oružja, vojne opreme, mapa, novca i lažnih identiteta boraca ISIS-a.

„U izvršavanju ovih odgovornosti, optuženi je direktno radio sa zapovednicima ISIS-a i terenskim komandantima, uključujući Bajru Ikanovića, koji je komandovao kampom za obuku ISIS-a u Siriji, počevši od ili oko 2014. Bajro Ikanović je, s druge strane, izveštavao Omara Šišanija, tada višeg vojnog komandanta ISIS-a i važnog savetnika Abu Bakra al-Bagdadija, koji je u to vreme bio vođa ISIS-a i samoproglašeni kalif Islamske države“, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde.

Prema iskazima 36 svedoka i dokazima predočenim na sudu, Mirsad Kandić je od leta 2012. godine pokušavao da ode iz SAD na Bliski istok. Ali, pošto mu do kraja nije bilo dozvoljeno da leti dva puta zaredom, 2013. putovao je u Meksiko, a odatle u Panamu, Brazil, Portugal, Nemačku, na Kosovo i Tursku, da bi konačno stigao do Sirije, gde se pridružio ISIS-u koji se borio na periferiji Alepa.

Rukovodstvo ISIS-a je potom poslalo Mirsada Kandića u Tursku da preuzme ulogu borca i krijumčara oružja i da bude "emir" (predstavnik) za medije te grupe.

Zvaničnici kažu da je Mirsad Kandić odgovoran za regrutovanje hiljada zapadnjaka da se bore u Siriji i na Bliskom istoku, uključujući australijskog tinejdžera Džejka Bilardija, bombaša samoubicu, koji je razneo sebe i ubio više od 30 iračkih vojnika i policajca u Ramadiju u Iraku, 11. marta 2015. godine.

Mirsad Kandić uhapšen je avgusta 2017. godine u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, gde je, prema podacima bezbednosnih agencija, ušao sa falsifikovanim ukrajinskim pasošem.f

Grupa ISIS je nekada brojala oko 40.000 stranih boraca, od kojih je oko hiljadu bilo iz regiona Zapadnog Balkana.

VOA
Tagovi: SADKosovo

Povezane vesti


Najčitanije


09:30 | 12.08.2022


Najnovije