14:13, 22.02.2021Izvor: Koha, KoSSev

Mustafa: Kosovo bi u budućnosti mogao da pogodi zemljotres jačine 6,5 stepeniSeizmolog sa Kosova, Šemsi Mustafa (Shemsi Mustafa), rekao je da bi Kosovo trebalo da bude spremno na to, da bi ga u budućnosti mogao uzdrmati zemljotres do 6,5 stepeni Rihterove skale i da bi građevinci to trebalo da uzmu u obzir prilikom izgradnje zgrada, uzimajući pritom u obzir i sve parametre, prenosi Koha.

mustafa-kosovo-bi-u-buducnosti-mogao-da-pogodi-zemljotres-jacine-65-stepeni

Foto: Shutterstock

Mustafa (direktor kosovske seizmološke mreže pri Geološkom zavodu Kosova prim. red.) je pričao nakon nedavnih podrhtavanja koja su zabeležena u Gnjilanu tokom vikenda.

U emisiji SOT rekao je da je zemljotres u Gnjilanu u subotu bio vrlo slabog intenziteta i da nije bilo razloga za zabrinutost građana.

Ali, kako kaže, to je bio dodatni podatak za seizmologe kosovskog seizmološkog instituta, kako bi preciznije znali gde su područja sa najvećom seizmičkom aktivnošću.

„Na osnovu podataka da su ovo područje u prošlosti pogodili snažni zemljotresi, dobro je poznato da je 1921. godine područje Uroševca, Vitine, Gnjilana pogodio snažan zemljotres 6.1 Rihtera, najjači koji je ikada pogodio Kosovo. Zatim je 2002. godine Gnjilane pogodio zemljotres jačine 5,7 stepeni. Zemljotres ovog vikenda pokazuje nam da je to seizmičko područje koje treba razmotriti i veoma je važan parametar za građevince u tom području“, rekao je Mustafa.

Rekao je da u seizmičkom aspektu treba uzeti u obzir dva parametra. Jedno je seizmička opasnost, a drugo seizmički rizik.

„Što se tiče seizmičkog rizika, verujem da su svi građani Kosova informisani o tome koji seizmički rizik na Kosovo može postojati, na osnovu prošlosti, istorijskog kataloga zemljotresa, mape seizmičkog rizika, tektonike, topografije“, kaže Mustafa.

On takođe navodi, da se Kosovo nalazi u području sa relativno visokom aktivnošću i to pokazuje da bi u budućnosti teritoriju Kosova mogli da pogode zemljotresi velike snage, koji mogu da unište ili oštete zgrade i pritom prouzrokuju žrtve.

„Ne možemo promeniti ovaj parametar. Na osnovu studija iz prošlosti, ali i na tektonskom aspektu, dolazi do rezultata da se u ovom periodu, u roku od 100 godina, može ponoviti zemljotres koji je pogodio u prošlosti, 6.1, zemljotres maksimalne jačine 6,5 po Rihterovoj skali. Tako kažu svi, i naše studije i Balkan“, poručuje on.

„Kosovo može da se suoči sa maksimalnim zemljotresom od 6,5 stepeni po Rihterovoj skali u tri područja koja imamo sa najvećom seizmičkom aktivnošću, što graditelji moraju uzeti u obzir“, rekao je Mustafa.

Prema njegovim rečima, oblasti koje imaju sličnosti sa očekivanim zemljotresom, kao što su Uroševac, Vitina, Gnjilane je područje Prizren-Đakovica, Peć-Istok i severna područja Kosova, a zemljotres u budućnosti može da bude magnitude i do 6,5 stepeni. Područje Drenice i/ili Prištine – Mitrovice moglo bi u budućnosti da pogodi zemljotres jačine 6,0 do 6,2 Rihtera.

Što se tiče drugog seizmičkog parametra, koji je po njemu važniji – faktor seizmičke opasnosti, kako kaže, građani bi trebalo da znaju u kojoj zgradi žive i da li zgrada ispunjava uslove da izdrži takve zemljotrese.

„Građani imaju problem gde žive, koliko je zgrada pristupačna, kako je sagrađena, kakav je projekat i da li su sve konstrukcije realizovane prema kriterijumima. Deset godina nakon rata došlo je do divlje gradnje. Danas su to pretrpane zgrade, jedna do druge“.

Kako objašnjava, mnoge zgrade su izgrađene bez geofizičkih, seizmičkih, geomehaničkih studija i to izaziva zabrinutost kod građana.

Mustafa dodaje da je zemljotres koji je pogodio Gnjilane, za 7 sekundi stigao do Prištine i cela Priština se suočila sa tim zemljotresom. Ne može se uzeti Priština kao manje ugroženo područje i graditi zgrade bez kriterijuma.

Zemljotresi van Kosova takođe stižu na Kosovo, kao u slučaju onog u Albaniji koji je pogodio teritoriju Metohije i dostigao intenzitet od 5-6 Rihtera.

„Čak ni zemljotrese koji su daleko ne bi trebalo ignorisati“, rekao je Mustafa.


Tagovi: ZemljotresKosovo

Povezane vesti
Najčitanije


16:03, 05.03.2021

22:32, 01.03.2021


Najnovije