12:21, 17.10.2020Izvor: RTV

MZZP: Do kraja godine 100 novih kuća i zatvaranje kolektivnih centaraDo kraja godine najavljuje se završetak gradnje 101 kuće za raseljene i socijalno ugrožene porodice na KiM, čime će biti zbrinuto oko 500 njihovih članova, navode iz kosovskog Ministarstva za zajednice i povratak. Prethodnih dana kuće su dobile porodice iz Gračanice i Obilića.

mzzp-do-kraja-godine-100-novih-kuca-i-zatvaranje-kolektivnih-centara

RTV

Petočlana porodica Đorđević iz Lapljeg sela kod Gračanice jedna je od ukupno 7 kojima su prethodnih dana uručeni ključevi nove kuće. 

Snežana Đorđević kaže da su uslovi života u staroj kući bili loši te im ovakva pomoć umnogome olakšava celokupnu životnu situaciju u kojoj su se našli nakon sukoba 1999. godine.

"Živeli smo u veoma teškim uslovima, sa troje dece. S obzirom na to da od 1999.godine ne radimo ni muž i ni ja, već smo na minimlcu,a privatno kako se ko snađe. Deca su već porasla, sada su dva studenta, a najmlađi četvrta godina srednje.Teško je", navodi ona.

Objašnjava da su pokušavali u više navrata da renoviraju kuću, ali se to nije pokazalo kao trajno rešenje. Za novi objekat nisu, kaže, imali dovoljno novca.

"Mnogo nam znači i za decu, može društvo sada da im dođe i veoma smo zahvalni Ministarstvu i ministru (Daliboru) Jevtiću. Volela bih i da drugi kojima je to neophodno takođe dobiju ovakav vid pomoći", kaže Snežana Đorđević.

Porodice koje su ovih dana dobile krov nad glavom su iz opština Obilić i Gračanica, ali se projekat "Povratak i reintegracija"koji ove godine realizuje Ministarstvo za zajednice i povratak odnosi na izgradnju i opremanje 101 kuće širom Kosova i Metohije.

"Polovina njih je već sagrađena, oko 53, njih 20 je u procesu izgradnje, a 38 kuća će biti započeto i završeno do kraja godine. Tako da će ukupno biti zbrinuto oko 500 članova tih porodica.Porodice će dobiti i podsticajna sredstva za ekonomsko osnaživanje", navodi portparol ovog Ministarstva Uroš Staletović.

Dodaje da je u toku i proces zatvaranja kolektivnih centara na Kosovu.

"Već u ponedeljak imamo tehnički prijem za dve zgrade u opštini Štrpce, do kraja novembra biće još tri zgrade, tako da će 86 porodica iz kolektivnih centara preći u svoje nove domove, a 24 stambene jedinice biće dodeljene socijalno ugroženim porodicama. Naselje Bergen u opštini Gračanica, gde ljudi nisu imali adekvatne uslove za život, takođe se renovira, tako da će porodice već polovinom decembra moći da uđu u nove stambene jedinice. Proces zatvaranja kolektivnih centara započet je i u opštinama Leposavić i Zvečan i uspešno se realizuje", naveo je Staletović.

Prema njegovim rečima, ako se pogledaju statistički podaci, nisu zadovoljni procesom povratka. 

Staletović poziva raseljene sa Kosova i Metohije koji su zainteresovani da se vrate u sredine iz kojih su proterani da to i učine, a Ministarstvo za zajednice i povratak će im pomoći u pogledu obezbeđivanja normalnih stambenih, a delom i ekonomskih uslova za život.


Tagovi: Raseljena licaPovratniciKosovoMZZP

Povezane vesti
Najčitanije


22:32, 01.03.2021


Najnovije