Stano: Ponavljamo poziv na hitnu, brzu i smislenu deeskalaciju

Potparol EK Peter Stano ponovio je da je Žozep Borel pozvao Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića sledeće sedmice u Brisel na sastanak povodom krize.
Image
Foto: N1

Stano je naveo da je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel u svetlu tekuće eskalacije, a u nedostatku smislenih koraka ka deeskalaciji, pozvao dvojicu lidera Beograda i Prištine sledeće nedelje u Brisel na krizni sastanak i dodao da trenutno ne može da iznese još detalja.

„Procesi su u toku, ne mogu više ništa reći. Više detalja objavićemo uskoro“, rekao je Stano.

Govoreći o hapšenju pipadnika Kosovske policije rekao da je EU u stalnom kontaktu sa Beogradom i Prištinom, kao i sa KFOR-om.

„Od hapšenja kosovskih policajaca od strane srpskih vlasti, u kontaktu smo s obe strane i sa KFOR-om, kako bismo utvrdili šta se i kako tačno desilo. Veoma je važno da to imamo na stolu. Do tada, pozivamo strane da ne preduzimaju nikakve akcije i da ne reaguju na način koji može dodatno podstaći ionako veoma napetu situaciju. Ponavljamo naš poziv na hitnu, brzu, i smislenu deeskalaciju“, zaključio je Stano.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je juče da je Vučića i Kurtija pozvao na sastanak u Brisel i da će tema sastanaka biti upravljanje krizom na severu Kosova.

„Imajući u vidu da se situacija na terenu svakodnevno pogoršava, pozvao sam najviše predstavnike Beograda i Prištine na sastanak o rešavanju krize“, naveo je Borel.

Podsetio je koliko su važni odnosi i saradnja EU i KFOR-a, i zahvalio komandi i trupama KFOR-a za posao koji obavljaju na severu Kosova.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.