22:09, 08.05.2020Izvor: Al Jazeera Balkans, Agencije

Na Balkanu nismo postigli potpuni mir i pomirenjePodsekretarka UN za politička pitanja i aktivnosti izgradnje mira Rozmari di Karlo izjavila je danas, na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj 75. godišnjici završetka Drugog svetskog rata, da se mir i stabilnost u Evropi ne mogu smatrati garantovanim.

na-balkanu-nismo-postigli-potpuni-mir-i-pomirenje

unscol.unmissions.org

"Evropa nije imuna na nestabilnost i ne bi trebalo da uzimamo mir i prosperitet u regionu zdravo za gotovo. Ujedinjene nacije doprinele su okončanju brutalnih ratova na zapadnom Balkanu devedesetih godina. Pa ipak, tamo još uvek nisu postignuti potpuni mir i pomirenje. U međuvremenu, na kontinentu traje nekoliko sukoba, a krize u Gruziji 2008. i Ukrajini 2014. pokazale su da je novo izbijanja nasilja više nego moguće”, rekla je Di Karlo i dodala da se 75 godina nakon završetka rata, i dalje čuju uznemirujući odjeci prošlosti.

"Glasovi populizma, autoritarizma, nacionalizma i ksenofobije postaju sve glasniji. Moramo se suočiti sa onima koji će svet odvući u nasilnu i sramotnu prošlost”, rekla je zvaničnica UN.

Vreme je za trajni mir

Di Karlo je rekla da Ujedinjene nacije i dalje ulažu u mirovne napore u Evropi, uključujući pregovore o postizanju sveobuhvatnog i trajnog rešenja dugogodišnjeg kiparskog pitanja.

"Sarađujemo s regionalnim organizacijama u Ženevskim međunarodnim diskusijama. Pored toga, u potpunosti podržavamo vodeću ulogu i vitalni rad Normandije četiri i Trilateralne kontakt grupe za Ukrajinu, proces pod vođstvom OEBS-a u Nagorno-Karabahu, proces nagodbe ''5 + 2'' koji je vodio OEBS za Pridnjestrovlje i dijalog Srbije i Kosova, koji je vodila Evropska unija. Vreme je da se pronađu rešenja za ove sukobe i da se izgradi trajni mir. Za ovo će biti potrebna politička volja, hrabrost i vođstvo svih zainteresovanih”, rekla je Di Karlo.


Tagovi: UNZapadni Balkan

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije