Na današnji dan pre 23. godine u Prištini ubijen Momir Stokuća

Fotoreporter i saradnik „Politike“ Momir Stokuća ubijen je na današnji dan 1999. godine u Prištini. Policija Privremene administrativne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu ...
Image

Tamo su uočili sporedna vrata kuće Momira Stokuće i njegovo telo u spavaćoj sobi.

Istraživanje Udruženja novinara Srbije (UNS) koje je 2018. godine sprovela Jelena L. Petković otkriva da je prijava polciji UNMIKA-a „nestala“, a kao razlog se navodi promena nadležnosti i selidba izvršnih organa.

Stokućina sestra Branka Damjanović je tada za UNS rekla da je za 19 godina koliko je bilo je prošlo od bratovog ubistva nijedan istražni sudija nije pozvao i da ne zna ko je ubica.

Damjanović je za sajt UNS-a 2018. godine, novinarki Petković, rekla da je porodica za ubistvo saznala u vestima.

Ona je tada rekla da godinu dana nakon ubistva brata nije dobila nikakve informacije te je krenula sama da istražuje.

„UNMIK policija mi je dala papir koji sam morala da ostavim u bolnici kada sam preuzimala telo. Tada sam se kući vratila sa jednim dokumentom, sa umrlicom. Naredne godine, sa komšijom Albancem, otišla sam u policiju da pitam za istragu, da tražim neki odgovor“, istakla je Damjanović i dodala da je konačan odgovor bio da ne poseduju ništa od dokumentacije.

UNS svake godine na godišnjicu Stokućinog ubistva podseća na ovo ubistvo, ali podatke o njemu ne poseduju ni Euleks, ni Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji, a ni Specijalno tužilaštvo Kosova.

Momir Stokuća je ubijen 21. septembra 1999. godine, a tri dana kasnije je sahranjen u Gračanici.

UNS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.