Na Jarinju primena dogovora o ličnim kartama; Arsenijević nije uspeo da pređe na prelazu Đeneral Janković

Na administrativnom prelazu Jarinje primenjuje se dogovor o ličnim kartama, saznaje Radio Kontakt Plus. 
Image

Na prelazu Jarinje nema gužve, u jednom trenutku je više bilo novinarskih ekipa nego građana koji su prelazili prelaz. 

Ranije je na prelazu istaknut disklejmer da se korišćenje ličnih karata izdatih od strane kosovskih institucija vrši isključivo radi „olakšavanja položaja pojedinaca“ i omogućavanja slobode kretanja u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja od 2011. godine. 

„Ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje končanog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstuopanje od rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244“ – stoji na disklejmeru.

Aleksandar Arsenijević iz Građanske inicijative Srpskih opstanak nije, međutim, uspeo da pređe sa srpskom ličnom kartom izdatom za građane na Kosovu na prelazu Đeneral Janković.

„Da imam Rašku, Kraljevo ili bilo koju drugu ličnu kartu, mogao bih da pređem, ali paralelnih institucija poput PU Kosovska Mitrovica, PU Peć, ili PU Đakovica nemoguće je preći, jer oni smatraju da su u pitanju dokumenta paralelnih institucija koje sistem ne prepoznaje. Iskopirali su mi dokumenta, zaveli su da sam pokušao da pređem i to je to za sada, što znači da ni Borel, ni zvanični Beograd, ni Priština ne poštuju dogovor, niti je EU neki garant kako je nama javnosti preneseno“, kazao je Arsenijević u video-poruci. 

Danas je takođe počeo dvomesečni proces preregistracije srpskih registarskih oznaka gradova na Kosovu na „RKS“ tablice. U Kosovskoj Mitrovici su jutros prelepljene „RKS“ tablice stikerima sa srpskim grbom i „KM“ oznakom, a kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je građane da na preregistraciju i to u novom obraćanju na srpskom jeziku.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.