Na Kosovu deset napada na novinare za tri meseca

Asocijacija novinara Kosova (ANK) osudila je napad na novinara Valjona Sulju i navela da je to deseti napad na novinare na Kosovu za tri meseca ove godine.
Image

Članica ANK Pranvera Behjulji pozvala je nadležne institucije da preduzmu odgovarajuće mere i hitno uhapse osobe odgovorne za napad na Sulju i dodala da je zabrinjavajuće da su sve češći slučajevi napada na novinare.

„Samo za ova tri i po meseca ove godine bilo je deset slučajeva napada na novinare, dok ih je u 2022. godini bilo 33“, rekla je Behljulji za GazetaBlic.

Kosovski ministar unutrašnji poslova, Dželjalj Svečlja, izjavio je da su napadači na novinara Valjona Sulju identifikovani, te da će biti privedeni pred lice pravde.

Kosovski premijer Aljbin Kurti osudio je napad i ocenio da se ne sme dozvoliti da strah od slobode govora nadjača slobodu govora.

„Želimo gospodinu Sulji brz oporavak, dok tražimo od institucija da se prema ovom slučaju odnose sa najvećom ozbiljnošću kako bi počinioci bili privedeni pravdi što je pre moguće“, rekao je Kurti.

Napad na novinara Valjona Sulju na današnjoj konferenciji za medije nakon sednice kosovske vlade osudila je i ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju.

Novinara Valjona Sulju, noćas u Prištini napale su tri osobe, javila je kablovska televizija Kanal 10.

Po toj televiziji, Sulja ima teške povrede glave zbog čega je u Kliničko-bolničkom univerzitetskom centru Kosova.

On je za Kanal 10 rekao da je njegovo stanje stabilno.

Kada je napadnut, novinar Valon Sulja bio je u društvu novinara Ilira Mirene i direktora TV Kanal 7, Ljeonarda Kerčukija, gde je gostovao neposredno pre napada.

Sulja je poznat po vrlo kritičkom odosu prema aktuelnoj vlasti na Kosovu.

Ovo je drugi fizički napad na tog novinara koji je ranije bio dopisnik RTK iz Beograda.

 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.