Međunarodni sajam obrazovanja: Diploma i zlatna medalja za mitrovičku Medicinsku školu sa domom učenika

Na 18. Međunarodnom sajmu obrazovanja "Putokazi", održanom prošle nedelje u Novom Sadu, diplomom i zlatnom medaljom nagrađena je Medicinska škola sa domom učenika u Kosovskoj ...
Image

Medicinska škola u Kosovskoj Mitrovici 2023. obeležava 75 godina rada, a pomenuta nagrada pripala joj je zbog kvalitetne prosvetne delatnosti.

„Ovo nije nagrada koju možemo sebično prisvojiti samo za nas. To je nagrada koju nosi 530 učenika naše škole, 106 profesora, ukupno 150 radnika, stotinak dece u domu i četiri vaspitača. To je zasluga za kompletan i timski rad svih nas. Nagrađeni smo i zbog roditelja koji su nam poslali takvu decu sa kojom nije teško raditi“, rekla je direktorka Marina Biševac za Radio Kosovska Mitrovica.

Priznanje je stiglo baš u godini kada Medicinska škola obeležava više od sedam decenija rada.

„To je je potvrda rada i zalaganja koje traje 75 godina. Nagrada je došla u petoj godini mog rukovođenja ovom ustanovom. Šta reći… Ne možemo biti ni lažno skromni i kazati da priznanje ne prija. Kada se ime vaše škole i Kosovske Mitrovice čuje na tako velikom događaju – prelep je osećaj, ponosna sam i sve to nas obavezuje na još bolje rezultate u budućnosti“, istakla je Biševac.

Rad sa srednjoškolcima u proteklih nekoliko godina nije bio nimalo jednostavan, jer su pandemija korona virusa i bezbednosno-politička situacija negativno uticali na proces održavanja nastave.

Nastavnici su se, koliko god je to bilo u njihovoj moći, trudili da kvalitet rada bude na istom nivou kao pre pojave Kovida-19.

Za nastavni kadar poseban izazov bio je održati dobre radne navike i disciplinu učenika.

„Samo naše okruženje praktično stvara preduslove za kretanje linijom manjeg otpora, koju bismo mogli da iskoristimo za manje rada i kako bi opravdali svoju neaktivnost… Ako želimo da budemo deo obrazovnog sistema i da pratimo savremene tokove obrazovanja, posebno u završnoj fazi, toga ne sme da bude. Mi se nismo predali tome. Timski se trudimo da odolevamo svim lošim uticajima. Rezultati našeg rada i nagrade pokazuju da smo odoleli svim izazovima“, pojasnila je Biševac.

Tokom prethodnih par godina u saradnji sa lokalnom samoupravom i zahvaljujući Vladi Republike Srbije koja je izdvojila finansijska sredstva – Medicinska škola sa domom učenika u Kosovskoj Mitrovici renovirana je u velikoj meri, a kabineti dopunjeni savremenom opremom.

Ipak, uvek ostaje još po nešto što bi trebalo uraditi.

„Renoviran je i dom u kojem boravi sto učenica. Enterijer doma je osavremenjen. Naravno tu je i rad vaspitača koji brižno sprovode vaspitni proces u domu, kako bi se učenice osećale kao kod svoje kuće. Ono što je nama ostalo za neke naredne dane jeste renoviranje trpezarije i prostora koji je u izvornom stanju“, kazala je Biševac.

Ona smatra da je tehnička opremljenost škole od izuzetne važnosti.

Biševac je naglasila da je primarna obrazovna delatnost od ključnog značaja i da je ta ustanova deo Udruženja medicinskih škola Srbije.

„U pomenutom udruženju je 40 škola iz svih krajeva Srbije. Izabrani smo 2021. godine da budemo deo predsedništva tog udruženja. Član sam tela koji broji deset odabranih direktora i to je samo po sebi veliki uspeh, pa tako demantujemo priču da se Kosovu i Metohiji ne radi dovoljno. Ne samo da je naš rad prepoznat, već ozbiljno računaju na nas. Kada su u pitanju takmičenja – mi osvajamo nagrade i ostavljamo mnogo veće škole iza nas. Naši rezultati to dokazuju. Ono što je meni najdraže jeste što počinju da nas gledaju drugim očima, žele da dođu kod nas i budu naši gosti. To znači da mi ne samo da promovišemo školu, već i naš grad“, navela je.

Medicinska škola sa domom učenika u Kosovskoj Mitrovici nudi četiri obrazovna profila – zubni tehničar, farmaceutski tehničar, medicinska sestra/tehničar i fizioterapeutski tehničar.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.