Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Na molbu Vučića sastanak sa ambasadorkom Kine uoči puta u Brisel

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, primio je danas ambasadorku Kine Čen Bo, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.
Image

Kako se navodi u saopštenju, predsednik Vučić je naglasio da je zamolio ambasadorku Čen da se danas sastanu kako bi je upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji uoči sastanka u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije.

Vučić je rekao da Srbija ostaje posvećena dijalogu kao jedinom načinu za iznalaženje rešenja za pitanje KiM i da traži da Priština ispuni ono što je dogovoreno.

„Devet godina im ne pada na pamet da formiraju Zajednicu srpskih opština. Očekujemo od EU i zapadnih partnera da utiču na Prištinu da ozbiljno i odgovorno ispune obaveze, kao što je Srbija to uradila“, rekao je Vučić naglašavajući da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Ambasadorka Čen je istakla da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da se zalaže za pronalaženje rešenja u okviru dijaloga, pod okriljem Rezolucije 1244.

„Kina razume i podržava sve legitimne zahteve srpske strane, uključujući i one po pitanju zaštite legalnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, rekla je ambasadorka Čen.

Vučić je istakao da će Kina uvek imati podršku Srbije suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje.

„Smatramo da je to jedina politika koja je u skladu sa međunarodno pravnim normama. Sve drugo izaziva probleme, nestabilnost i turbulencije u svetu, koje nikome nisu potrebne“, istakao je predsednik Srbije.

U saopštenju se dodaje da se razgovaralo i o tekućim i planiranim srpsko-kineskim projektima. Vučić je rekao da niko u Srbiji neće zaboraviti prijateljsku pomoć predsednika Kine za Železaru u Smederevu.

Vučić je izrazio nadu da će za sve tekuće projekte biti poštovana dogovorena dinamika u realizaciji, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.