Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Na sednici Vlade ni reči o ranjavanju Srbina iz Zvečana, Hadžiju čestitala Kosovskoj policiji i osudila napad

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju rekla je na konferenciji za novinare nakon održavanja sednice Vlade da je Kosovska policija najkredibilnija u regionu, da radi na suzbijanju kriminala na severu i ...
Image

Hadžiju je tako odgovorila na pitanje novinarke Radija Kim zašto kosovski premijer Aljbin Kurti i ona lično nisu osudili ranjavanje Srbina iz Zvečana u blizini Bistričkog mosta.

Ministarka je kazala da je u vezi sa tim slučajem reagovao ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, da su policajci suspendovani i da im još nije određen pritvor.

„Kosovska policija je najkredibilnija u regionu. U poslednje vreme se maksimalno zalažemo za suzbijanje kriminala i na severu zemlje, kako bi zaštitili sve naše građane. Policija pruža bezbednost i sigurnost bez obzira na etničku i nacionalnu pripadnost ljudi. Čestitam Kosovskoj policiji, a napad osuđujemo. Pozivamo pravosudne institucije da se bave ovim slučajem“, rekla je Hadžiju.

Na sednici kosovske Vlade nije bilo reči o pokušaju ubistva muškarca M. J. srpske nacionalnosti.

Međutim, premijer Kurti, ministarke Aljbuljena Hadžiju i Rozeta Hajdari osudile napad na novinara Valjona Sulju.

Na pitanje da li je moguće organizovanje izbora na severu Kosova imajući u vidu sve veći broj incidenata, Hadžiju je rekla da Vlada obavlja svoj posao na osnovu preporuka Centralne izborne komisije.

„Ako kažu da izbori ne treba da se održe – mi ćemo javno izneti svoj stav. CIK zadužena za organizovanje izbora. Ako bezbednosne institucije imaju stav da izbori ne treba da se održe, onda oni neće ni biti organizovani“, objasnila je Hadžiju.

Istakla je da Priština ne sarađuje sa zvaničnim Beogradom kada je reč o ratnim zločincima.

Dodala je da su prištinski pravosudni organi bili primorani da usvoje odluku o suđenju u odsustvu.

Kada je reč o suđenju liderima nekadašnje OVK u Hagu, Hadžiju je kazala da veruje u pravdu i njihovu nevinost.

Naglasila je da očekuje njihov povratak na Kosovo.

„Naša borba je bila pravedna. To je bio rat za oslobođenje od Srbije, koja nikada nije preuzela odgovornost za zločine na Kosovu“, rekla je Hadžiju.

Otkrila je da je do sada Vlada u Prištini platila 18 miliona evra za timove odbrane čelnicima nekadašnje OVK.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.