Na severu Kosova blokade putnih pravaca i dalje traju

(Vest se ažurira) Blokade putnih pravaca na severu Kosova i dalje traju. 
Image

22:24 – Rakić: Formiran Krizni štab, građane pozvao da budu uzdržani, sa poštovanjem da se odnose prema pripadnicima KFOR-a i EULEX-a

Zbog situacije na severu Kosova formiran je Krizni štab koji će izveštavati medije o situaciji na terenu. Građani da budu uzdržani i mirni, a da se prema pripadnicima KFOR-a i EULEX-a odnose sa poštovanjem. Poruke su predsednika Srpske liste, Gorana Rakića, u emisiji Hit Tvit u koju se uključio telefonskim putem. Čitajte u posebnoj vesti. 

20:42 – Vučić: Preduzeli smo odgovarajuće mere zaštite otadžbine, poziv da sačuvamo mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da su razmatrali šta da se čini. Pozivamo na mir, razgovor, da puste na slobodu nevinog čoveka (doskorašnjeg policajca Kosovske policije Dejana Pantića), ali i na nenapadanje KFOR-a i EULEX-a, rekao je Vučić.

Čitajte u posebnoj vesti. 

20:28 – Berbok: Neprihvatljiv predlog o povratku Vojske Srbije na Kosovo

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je da je predlog za povratak Vojske Srbije na Kosovo neprihvatiljiv. Čitajte u posebnoj vesti. 

19:39 – Britanske ambasade: Ukloniti barikade, kosovske vlasti da budu uzdržane, srpske da iskoriste svoj uticaj radi deeskalacije

Zabrinutost zbog trenutne situacije na severu Kosova i uklanjanje barikada zatražile su večeras i britanske ambasade u Beogradu i Prištini. Čitajte u posebnoj vesti. 

19:25 – Ambasade SAD-a u Beogradu i Prištini: Ukloniti barikade, svi da se uzdrže od provokacija

„Sjedinjene Države izražavaju duboku zabrinutost zbog trenutne situacije na severu Kosova“, navodi se u zajedničkom saopštenju ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Prištini.  Čitajte u posebnoj vesti.

18:51 – Brnabić: Barikade ne pokazuju samo nezadovoljstvo i očaj

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, navela je da su barikade koje su postavili Srbi na severu Kosova, poziv na mir i poziv međunarodnoj zajednici da počnu da rade svoj posao. Čitajte u posebnoj vesti.

18:38 – Gervala: Borel da osudi i napade na policiju na severu Kosova

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Donika Gervala, tražila je od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da, pored osude napada na pripadnike Euleksa, osudi i napade na pripadnike policije u opštinama na severu Kosova i ocenila da ti događaji podstiču dalje pogoršavanje stanja. Opširnije u posebnoj vesti.

18:25 – I OEBS osudio napad na EULEX u Rudaru

I Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu (OEBS), oštro je osudila napad šok bombom na patrolu EULEX-a protekle noći na barikadi u Rudaru, u opštini Zvečan. Čitajte u posebnoj vesti.

18:02 – Portparolka NATO-a osudila napad na EULEX

Portparolka NATO-a, Oana Lungesku, oštro je osudila napad šok bombom na patrolu EULEX-a protekle noći na barikadi u Rudaru, u opštini Zvečan i pozvala sve strane da izbegavaju provokativne akcije i retoriku. Opširnije u posebnoj vesti.

15:43 – Vučić sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost 

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sazvao je za večeras u 19.00 časova sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. O tome u posebnoj vesti.

15:30 – Druga barikada postavljena između Grabovca i Srbovca, treća ka Banjskoj

Osim barikade u Rudaru, na teritoriji opštine Zvečan nalaze se barem još dve, javlja KoSSev.

Druga barikada postavljena je na istom magistralnom putu između Grabovca i Srbovca. Na njoj nema okupljenih građana, osim parkirane teške mehanizacije.

Takođe, barikada je vidljiva i na putu ka Banjskoj, odnosno nakon skretanja sa magistralnog puta Mitrovica-Leposavić.

Ovo selo je trenutno povezano sa Mitrovicom preko Šarenkamena.

15:28 – Rakić tvrdi: Kurti večeras šalje specijalne jedinice na sever Kosova, poziva KFOR i EULEX „da spreče haos“

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, pozivajući se na informacije koje ima, tvrdi da će kosovski premijer, Aljbin Kurti, večeras poslati specijalne jedinice na sever Kosova, te pozvao KFOR i EULEX da to spreče. Više o tome u posebnoj vesti.

14:35 – Kosovska policija: Nismo pritvorili niti maltretirali građanina na Gazivodama 

„Kosovska policija obaveštava javno mnjenje i demantuje pojedine srpske medije koji se pozivaju na činjenicu da su specijalne jedinice KP, u Gazivodama, pritvorile i maltretirale građanina/srpskog radnika i da su zauzele objekte na toj lokaciji“ – saopštila je Kosovska policija. 

Kosovska policija oglasila se posle izveštaja pojedinih medija o „upadu“ specijalnih jedinica na veliku branu jezera Gazivode, te navoda da je radnik malteretiran. Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, naveo je da se radi o „oružanom upadu“, te da su oduzeli čuvaru ključeve i pocepali srpske zastave. 

„Kosovska policija sa svojim jedinicama stacionirana je na magistralnom putu koji vodi ka graničnom prelazu Bernjak, nije stacionirana ni u jednom konkretnom objektu i nije maltretirala nijedno lice ili zaposlenog, kako je objavljeno u medijima, već je samo legitimisala lice koje je na toj lokaciji snimalo telefonom, što je nakon legitimacije nastavljeno bez problema“ – dodaje se u saopštenju. 

Dodaju i da su sinoć na istoj lokaciji, kako su naveli – „kriminalne grupe“ u „tri navrata pucale na policijske jedinice koje su bile na službenoj dužnosti, a koje su u samoodbrani bile prinuđene da vatrenim oružjem odgovore na kriminalna lica/grupe“.

Kosovska policija je u ovom saopštenju pozvala medije i građane da „ne nasedaju na dezinformacije, pozive ili moguće provokacije od strane kriminalnih lica ili grupa“, već da sarađuju sa Kosovskom policijom, koja će „nastaviti da se obavezuje da pruža bezbednost svim građanima bez razlike, izvođenje osumnjičenih lica pred organe pravde, kao i očuvanje ustavnog poretka Republike Kosovo“.

14:23 – Kurti: Nećemo dozvoliti bezakonje, „Srbija drži građane na severu kao taoce“

Čitajte u posebnoj vesti. 

14:05 – Protestna šetnja u Zubinom Potoku 

U Zubinom Potoku održana je protestna šetnja.

Kako se navodi na opštinskoj Fejsbuk stranici, veliki broj građana Zubinog Potoka okupio se ispred zgrade opštine, odakle su krenuli u protestnu šetnju ulicama, a kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom svih dosadašnjih dešavanja, koje su okarakterisali kao „demonstraciju sile pripadnika ROSU“ i „maltretiranje naroda Ibarskog Kolašina“.

Poručili su da će pružiti „miran otpor dokle god to bude potrebno“.

13:49 – Svećlja poziva Srbe da odmah uklone barikade

Čitajte u posebnoj vesti. 

12:40 – Petković: Specijalci na velikoj brani jezera Gazivode 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, naveo je na svom Tviter nalogu da su pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije „upali“ na Gazivode, oduzeli čuvaru ključeve i pocepali srpske zastave. 

„EU mora da obuzda nasilnika i uzurpatora Kurtija od njegovih jednostranih i oružanih akcija kojima želi da izazove rat!“ – naveo je on, ne precizirajući gde su tačno, kako je naveo, specijalci i upali. 

Pojedini mediji preneli su, pozivajući se na druge medije, da su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica „upali“ pod „punim naoružanjem i blindiranim vozilima“ u objekat velike brane na jezeru Gazivode. 

„Oni su sa dugim cevima i oklopnim vozilima tamo zatekli čuvara koji meri nivo vode, isterali ga sa objekta i poskidali srpske zastave koje se tamo nalaze“, piše Kosovo online, pozivajući se na Kurir. 

Radio Kontakt Plus je pokušao da dobije više informacija od donedavnog gradonačelnika Zubinog Potoka, Srđana Vulovića i Kosovske policije u Prištini, ali bezuspešno. 

Kosovo online preneo je, kako je naveo, svedočenje radnika V.K. koji je, kako prenose –  „na brani zatekao“ pripadnike specijalnih jedinica. 

Kako kaže, na Gazivode je otišao da izmeri nivo vode nakon obilnih kiša, te da je video petoricu pripadnika specijalnih jedinica kako obijaju kućicu i lome kapiju na velikoj brani. Tvrdi da su uperili puše u njega, pocepali srpsku zastavu i rekli mu da napusti lice mesta. 

Za sada nema drugih informacija. 

12:25 – Borel osudio napad na EULEX: Srbi da uklone barikade

Čitajte u posebnoj vesti. 

12:04 – Rakić: Potreban mir i nastavak dijaloga

Čitajte u posebnoj vesti. 

11:03 – Hovenijer: Napadi na policiju i međunarodne snage neprihvatljivi, odgovorni da se privedu pravdi

Čitajte u posebnoj vesti. 

10:48 – EULEX: Kod Rudara napad šok bombom na našu izviđačku patrolu

Čitajte u posebnoj vesti.

09:23 – Putni pravci i dalje blokirani 

U Rudaru je okupljen veći broj građana, a situacija je mirna. 

Podsetimo, barikade su postavljene nakon što je Kosovska policija privela bivšeg pripadnika ove policije Dejana Pantića, koji se, kako je sinoć saopštio javnosti Predsednik Srbije, nalazi u bazi policije u Leposaviću. 

Barikade su postavljene oko 15 časova, nakon čega je usledila i polučasovna sirena za uzbunu u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu. 

Kosovska policija je saopštila da je sinoć pucano na njihove jedinice u blizini jezera Gazivode, kao i da su se čuli pucnji na drugim lokacijama, ali i da nema informacija o povređenima i ranjenima. 

Oko 3 sata posle ponoći u severnom delu Mitrovice odjeknula je snažna detonacija. 

Bar dve detonacije su se čule do ponoći u Zvečanu i jedna u Mitrovici, a prema dosadašnjim informacijama sa terena, najverovatnije se radilo o pirotehničkim sredstvima. 

Pojedini mediji izvestili su i o policijskoj brutalnosti nad dvojicom muškaraca srpske nacionalnosti na putu Lučka Reka-Gazivode, kada je jednom od njih, kako tvrde, naneta povreda glave, zbog čega mu je, navode, ukazana pomoć u ambulanti u Zubinom Potoku. Radio Kontakt Plus je pokušao da dobije potvrdu vesti u ambulanti u Zubinom Potoku, ali bezuspešno. 

Kosovska policija je sinoć zatvorila prelaze Jarinje i Brnjak, a kosovski premijer Aljbin Kurti, naveo je da „barikade maskiranih kriminalaca na severu moraju odmah biti uklonjene“. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.