12:21, 08.04.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Na severu Kosova danas tri pozitivna nalaza na virus koronaU opštinama sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu, danas su registrovana tri nova slučaja pozitivna na virus korona, tako da je ukupan broj inficiranih sada 36, od čega je sa severa 35, saopštio je specijalista epidemiologije, dr Aleksandar Antonijević iz Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

na-severu-kosova-danas-3-pozitivna-nalaza-na-virus-korona

Radio Kontakt Plus

U Kosovskoj Mitrovici registrovana su dva nova slučaja i sada je ukupno 20 inficiranih u ovoj opštini.

U Zvečanu je registrovan jedan novi slučaj, gde je trenutno u ovoj opštini zaraženo 10 lica.

“Stigli su rezultati za prethodni dan, gde su bila poslata 23 uzorka sa sumnjom na Kovid-19, tri su pozitivna, tako da je ukupan broj obolelih na KiM trenutno 36 osoba. Po opštinama, Kosovska Mitrovica 20, Zvečan 10, Leposavić 3, Zubin Potok 2 i opšitna Lipljan jedan” , rekao je dr Antonijević.

Prema njegovim rečima, na Infektivnom odeljenju u Kosovskoj Mitrovici je hospitalizovano osam pacijenata, u Studentskom centru 19, dva pacijenta se nalaze u KC u Beogradu, a u KBC Niš tri.

Svi su dobrog opšteg stanja, niko trenutno nije na respiratoru, niti je životno ugrožen, rekao je dr Antonijević, istakavši da je vrlo nezahvalno davati prognoze, jer se klinička slika može pogoršati za vrlo kratko vreme. 

Dr Antonijević je rekao i da je do sada ukupno obrađeno i na analizu poslato 238 sumnjivih uzoraka.

"Danas je uzorkovano 30 lica, sumnjivih na korona virus", kazao je dr Antonijević.

Što se tiče najavljenog masovnog testiranja, dr Antonijević je dodao da su krenuli sa obukom zdravstvenih radnika, medicinskih tehničara koji će učestvovati u uzorkovanju sumnjivih lica na Kovid-19.

Direktorka Doma zdravlja u Kosovskoj Mitrovici dr Miljana Nikolić, kaže da se pacijenti bez simptoma tipa temperature, suvog kašlja i nalaza na plućima, upućuju u karantin u Studentskom centru u Mitrovici, tzv.korona dom, gde bivaju zbrinuti i pod 24-časovnim nadzorom. 

“Korona dom je pod nadzorom 24h, što uključuje vizite koje obavljaju lekar i medicinska sestra. Vrši se praćenje svih vitalnih parametara.  Ovde je trenutno smešteno  19 pacijenata, od kojih dva lica imaju blago povišenu temperaturu, dok su ostali sa dobrim nalazima na plućima, bez znakova respiratornih infekcija i bez drugih simptoma koji ukazuju na pogoršanje bilo kakve bolesti. U slučaju da se desi bilo kakva promena u toku noći ili dana, tu je ekipa koja alarmira mobilnu jedinicu koja tog pacijenta vodi u bolnicu radi daljeg tretmana”, kazala je dr Nikolić.

"Kod onih, kod kojih infektolog  utvrdi da treba da budu na Infektivnom odeljenju, to su teži slučajevi, sa nalazom na plućima ili eventualno početkom nekih težih oblika respiratornih infekcija,  oni se zadržavaju i pod strogim su nadzorom infektologa, evnetualno anesteziologa, u slučaju respiratornog aresta” – objasnila je dr Nikolić.  

Kada su u pitanju zdravstveni radnici, Nikolić je rekla da trenutno nema podatke o broju zaraženih korona virusom, ali dodaje da će ih sigurno biti, s obzirom na to da je rad sa pacijentima koji su Kovid pozitivni izuzetno rizičan, ali se svi trude da budu maksimalno zaštićeni tokom rada sa tim pacijentima. 

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, ponovio je da građani nisu u potpunosti shvatili ozbiljnost situacije, obzirom na to da je na ulicama i dalje primetan veliki broj ljudi.

On je napomenuo da su stigli lekovi za pacijente na infektivnom odeljenju KBC-a Kosovska Mitrovica i dodao da je zdravstveni sistem stabilan, ali da moramo ga čuvati, kao i zdravlje lekara i medicinskog osoblja. 

Spirić je kazao da su u KBC Kosovska Mitrovica  juče došli dva infektologa i jedan epidemiolog sa prištinskog Univerziteta, kako bi pomogli zdravstvenom osoblju u borbi protiv pandemije.

On je ponovo apelovao na građane da budu disciplinovani, da se pridržavaju propisanih mera i zamolio ih još jedanput da ostanu kod kuće.

“Moramo da shavatimo da je ovo vanredno stanje i da je situaicja jako ozbiljna. Moramo da imamo malo više razumevanja, nije ničiji hir ovo što se radi, već je u pitanju interes da zaštitimo život svakog čoveka”, podvukao je Spirić. 

Pozvao je mlade da se prijave za volontiranje, kako bi se pomoglo starijim i najugroženijim sugrađanima.

On je dodao da se radi na tome da se omogući i nastavak započetih projekata u gradu, finansiranih od strane Republike Srbije. 

Gradimo osam stambenih jedinica, ali su radovi manjeg obima zbog situacije sa korona virusom, dodao je on.

Stariji sugrađani, kao i lica sa posebnim potrebama, koji nisu u mogućnosti da nabave osnovne životne namirnice i lekove, mogu podneti zahtev za pružanje pomoći oko nabavke i dostave životnih namirnica i lekova, pozivom na brojeve telefona opštinskog kol - centra:

028 / 421 - 140 i 028 / 421 - 141;

064 / 852 - 37 - 15 - Viber broj za gluva i nagluva lica.Tagovi: MitrovicaKosovoKorona virus

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije