Na severu Kosova od početka novembra prijavljeno 46 slučajeva, većina u vezi sa narušavanjem bezbednosti

Na severu Kosova od početka novembra do danas, policiji je prijavljeno 46 slučajeva, od kojih je većina u vezi sa narušavanjem bezbednosti, izjavio je zamenik komandira Kosovske policije za ...
Image

Od 7. novembra, kada su Srbi na severu Kosova napustili policiju, ali i ostale kosovske institucije, beleže se slučajevi pretnji, izazivanja opšte opasnosti, napada, krađe, kao i porodičnog nasilja. Većina ovih slučajeva registrovana je u severnom delu Mitrovice, naveo je major Besim Hoti na današnjoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica, predstavljajući izveštaj o bezbednosnoj situaciji u ovom gradu.

Prema njegovim rečima, pojedini individualni slučajevi su rešeni, ali ne i oni koji su povezani sa narušavanjem bezbednosti, odnosno, “opštim događajima” usled pojačanih tenzija na severu Kosova.

“Slučajevi su zabeleženi. Kad smo vezani za istragu, ne mogu se očekivati ad hok rezultati. To je stvar koja traži prikupljanje dokaza, a istragu nosi tužilac. Po nalogu tužioca mi i radimo. U ovoj fazi nije bilo toliko prostora za istragu tih slučajeva”, kazao je Hoti.

Dodao je da su određeni slučajevi koji su zabeleženi u ovom periodu etničke prirode. Budući da se oni tretiraju kao osetljivi, prema njegovim rečima, pored policije i druge institucije su maksimalno uključene u njihovo rešavanje.

Ujedno je poručio da je neophodno da postoji poverenje građana u institucije i policiju koja je zadužena za očuvanje reda i mira.

“Tražili smo od građana da sarađuju sa policijom kako bi povratili osećaj bezbednosti za građane. Znamo u kakvim smo okolnostima ostali od 7. novembra i onda smo svom snagom pokušali da izađemo ljudima u susret i za njihove zahteve“, kazao je.

Među 15. prisutnih odbornika, današnjoj sednici prisustvovao je i Dušan Milunović, ispred Građanske inicijative “Srpski opstanak”. 

Osvrćući se na pojačano prisustvo policajaca u multietničkim naseljima u severnom delu Mitrovice, Milunović je naveo da njihovo prisustvo kod određenog broja građana izaziva animozitet. S tim u vezi, upitao je zamenika komandira za region Sever, ko je zapravo tražio njihovo prisustvo i u kom svojstvu su oni dovedeni u krajeve u kojima ranije nisu bili.

Odgovarajući na pitanje, Hoti je naveo, odnosno ponovio ranije tvrdnje, da su građani koji žive u multietničkim naseljima uputili takav zahtev, jer se nisu osećali bezbedno.

Milunović je upitao Hotija i da li je upoznat sa tim šta će se desiti sa policajcima koji su dali ostavke, te da li postoji mogućnost da se oni vrate na posao i koji je njihov status.

Zamenik komandira je kazao da to nije nadležnost lokalne policije, već da je to pitanje za centralni nivo koji o tome odlučuje, te da to zavisi od njih.

Dušan Milunović se takođe osvrnuo i na paljenje automobila u prethodnom periodu, iznoseći podatak da je na severu Kosova registrovano 65 takvih slučajeva. Navodeći da ovakvi slučajevi izazivaju strah kod građana i normalno funkcionisanje u ovim uslovima, interesovalo ga je da li policija radi na njihovom rešavanju.

Major Besim Hoti je kazao da policija ne može da radi svoj posao bez saradnje sa građanima i da mu je žao što se to dešava.

U svom obraćanju, Dušan Milunović je iskoristio priliku da pozove građane da se prijave na konkurse za radna mesta, ne precizirajući o kojim konkursima je reč.

“Sugerišem im da prate medije. Počeli su da se otvaraju neki konkursi za radna mesta. Nama je sukoba i eskalacija preko glave. Molim građane da u ovoj situaciji dobro razmisle i da gledaju svoj interes. Da ne dozvole da budu u rukama nekih moćnika koji se bave nekom visokom politikom, a da im život prolazi pred očima. Neka lepo razmisle i neka gledaju konkurse koji se pojavljuju. Neka apliciraju, neka brinu o svojoj egzistenciji i o svojoj porodici”, poručio je. 

Prisutnima se obratio i novoizabrani predsednik SO Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin, otkrivši da su prethodnih dana imali određene aktivnosti.

Među prvim aktivnostima bila je poseta ministru za lokalnu samopuravu, kojeg je tročlana delegacija upoznala sa situacijom o radu ovdašnje lokalne samouprave.

“Tražili smo adekvatan odgovor kako da funkcionišemo u novonastalim okolnostima. Mi moramo preuzeti ulogu u predstavljanju građana dok se ne iznađe neko rešenje i ne stvore demokratski uslovi za glasanje u narednom periodu. Međutim, mi kao zakonodavna vlast funkcionišemo faktički bez izvršne vlasti. Zato smo imali te razgovore i sa ministrom za lokalnu samoupravu i on je upoznat sa tom situacijom. Složio se i rekao je da će nas vrlo brzo posetiti kako bi se upoznao sa samim radom skupštine”, kazao je Ugljanin.

Posetili su, dodao je Ugljanin, i predstavnike rimokatoličke crkve.

Kao predsedavajući, Nedžad Ugljanin je razgovarao i sa Adrijanom Hodžić, a u vezi sa problemima i funkcionisanjem same opštine.

“S obzirom na to da dolazi do stabilizacije stanja, mi smo razgovarali sa njom otvoreno. Mi ćemo svoj deo posla, kao zakonodavna vlast vršiti, imati neke svoje ciljeve za dobrobit svih građana Mitrovice. Siguran sam da ćemo biti bolji od prethodnika. Dok se ne uspostavi izvršna vlast, mi ćemo ovako funkcionisati, ali budite sigurni da ćemo biti u svojstvu svih građana i predstavnika svih zajednica”, poručio je Ugljanin najavivši održavanje novih sednica na kojima će, između ostalog, biti razmatrani budžetski okviri.

Iako je prethodno najavljeno, formiranje komisije za politiku i finasije je odloženo za narednu sednicu, kada bi trebalo da se formira i komisija za zajednice.

Na kraju sednice, predsedsedavajući i njegov zamenik, Skender Sadiku, uputili su čestitke građanima povodom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.