15:08, 05.04.2020Izvor: Radio Kontakt plus

Na severu Kosova registrovana još četiri nova slučaja zaraze virusom koronaNa severu Kosova, registrovana su još četiri nova slučaja zaraze virusom korona, tako da se broj inficiranih u srpskim sredinama popeo na 27, saopštio je danas specijalista epidemiologije, dr Aleksandar Antonijević. Od toga, u Kosovskoj Mitrovici su registrovana tri nova slučaja, a u Zvečanu jedan.

na-severu-kosova-registrovano-jos-cetiri-nova-slucaja-zaraze-virusom-korona

Radio Kontakt Plus

Na severu Kosova ukupno obolelih je 26, uključujući i smrtni slučaj u Leposaviću, i jedan na centralnom Kosovu.

“Od toga, 17 obolelih iz Kosovske Mitrovice (14 muškaraca, tri žene), sedam iz Zvečana (4 muškarca, tri žene), dva obolela iz Leposavića (muškarci) i jedna žena iz Dobrotina” – precizirao je Antonijević iznoseći podatke o preseku stanja na današnji dan.  

Što se tiče zdravstvenog stanja pacijenata, osam je smešteno na Infektivnoj klinici u Kosovskoj Mitrovici, tri pacijenta su transportovana u Niš, jedan na Institut za pulmologiju KBC Srbije u Beogradu, dok je 13 pacijenata sa lakšom kliničkom slikom smešteno u Studentski dom u Kosovskoj Mitrovici.

Prema njegovim rečima, zdravstveno stanje pacijenata upućenih u Niš i Beograd je stabilno i niko od njih nije na respiratoru.

On je dodao da su danas uzeta 24 uzorka koji će sutra ujutro biti transportovani na analizu u Institut za veterinu u Kraljevo.

U Kosovskoj Mitrovici, registrovana su još tri pozitivna nalaza na virus korona, izjavio je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić. 

On je ponovo apelovao na građane da budu odgovorni, diciplinovani i da se svi držimo mera propisanih od strane stručnjaka, kako bi se zdravlje svih sačuvalo.

"Naš zajednički interes jeste da sačuvamo zdravlje i život svih. Svi da shvate ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo" - poručio je Spirić.

On je napomenuo da su volonteri na terenu i dostupni građanima, te da se svi kojima je potrebna pomoć, mogu javiti opštinskom kol-centru na brojeve telefona: 028 421 140 i 028 421 141.

Spirić je pozvao i roditelje dece sa poteškoćama u razvoju da se jave opštinskom kol-centru, ukoliko im je pomoć potrebna.

Pozvao je i mlade od 18 do 25 godina da se jave i volonterski pomognu u borbi protiv virusa korona.

Spirić je apelovao i na racionalnu potrošnju električne energije, imajući u vidu ugroženost elektrosistema i da može doći do havarija, što bi stvorilo dodatne komplikacije, pre svega Zdravstvenom centru.

“Verujemo da ćemo uspeti da pobedimo ovo, imajući u vidu da danas Kosovska Mitrovica ima tri slučaja, juče je bilo četiri i nadamo se da ćemo biti bez novozaraženih. Verujemo da ćemo disciplinom uspeti “ – rekao je on.

Spirić je upozorio da ukoliko se broj obolelih bude povećao, biće uvedene strožije mere kada je u pitanju izolacija.

“Kritikujte nas, osuđujte, proći će i ovo, shvatićete zašto smo ovo radili, jer naše je da brinemo o svima i mislimo na zdravlje svih. Svi moramo shvatiti da je trenutak da odreagujemo veoma odgovorno i ozbiljno, jer ne želimo da imamo ni približne scene poput onih iz nekih evropskih gradova. Mitrovica jeste grad ljudi koji prepoznaju prave vrednosti, a to je u ovom trenutku da ostanemo kod kuće” – podvukao je Spirić. 

On je dodao da su u stalnoj komunikaciji sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem, koji pokušava da pomogne na svaki način.

“Pored svega neophodnog, od životnih namirnica do medicinske opreme, pomoć je konstantna. Svaka podrška je dobrodošla i govori da ovo nije vreme za politiku, odnosno, jedinstvena politika treba da bude da pomažemo jedni drugima u borbi protiv korona virusa” – rekao je Spirić. 

U Zvečanu je registrovan još jedan slučaj pozitivan na virus korona, tako da ih je sada sedam inficiranih, rekao je predsednik Privremenog organa opštine Zvečan, Ivan Todosijević. 

Todosijević je uputio zahvalnost građanima Kosovske Mitrovice i Zvečana zato što poštuju mere opštinskih kriznih štabova.

Ujedno je pozvao sve građane da sutra, prilikom izlaska u grad i kupovine, poštuju socijalnu distancu, te da ih ne bude više od dvoje u grupi.

Takođe, zahvalio se svim volonterima na pomoći koju svakodnevno pružaju.


Tagovi: MitrovicaKorona virus

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije