Na ulazu u manastir Banjska postavljena nova kapija

Na ulazu u manastir Banjska postavljena je nova kapija, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.
Image
Foto: Eparhija raško-prizrenska

Кapija je izrađena zahvaljujući Fondaciji manastira Hilandar.

Kapija na ulazu u manastir Banjska razbijena je 24. septembra tokom oružanog sukoba između grupe Srba i pripadnika Kosovske policije kada je ubijeno četvoro ljudi.

Istorija povezanosti Manastira Hilandar i Manastira Banjska potiče još od svetog arhiepiskopa Danila II (1270-1330), koji je za vreme kralja Milutina bio iguman Hilandara, a zatim i prvi iguman manastira Banjska(1313-1317), podsećaju iz Eparhije.

Manastir Banjska sa crkvom posvećenom Svetom Stefanu sagrađen je između 1313. i 1317. godine, kao zadužbina srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina, jednog od najmoćnijih vladara iz dinastije Nemanjić i jednog od najmoćnijih vladara na Balkanu svoga doba. Milutin je Banjsku namenio sebi za grobnu crkvu i tamo je najpre i bio sahranjen. Međutim, posle Кosovske bitke 1389. godine njegovo telo je preneto u Trepču, a potom, 1460. godine, u manastir Gorna Banja. Nakon nekoliko premeštanja, mošti Svetog kralja Milutina pronašle su konačno počivalište 1867. godine, u crkvi Svete Nedelje u Sofiji, u Bugarskoj.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.