12:31, 27.09.2020Izvor: Tanjug, RTS

Nagorno-Karabah i Jermenija proglasili ratno stanje i opštu mobilizacijuVlasti u regionu Nagorno-Karabah uvele su ratno stanje zbog eskalacije sukoba sa Azerbejdžanom, prenosi Tas. Vlada Jermenije proglasila ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju. Moskva traži prekid sukoba.

nagorno-karabah-i-jermenija-proglasili-ratno-stanje-i-opstu-mobilizaciju

TANJUG/AP PHOTO/HOGP ARMENIAN DEFENSE MINISTRY

Lider Nagorno-Karabaha Araik Artjunjan je poručio da je počela mobilizacija svih građana starijih od 18 godina i da je u zemlji proglašeno ratno stanje. I u Jermeniji premijer Nikol Pašinjan proglasio je ratno stanje i opštu mobilizaciju.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo ranije da je Jermenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja, zbog čega su oružane snage ove zemlje odlučile da otpočnu kontra-ofanzivu duž cele linije fronta.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan je na fejsbuku napisao da je Azerbejdžan pokrenuo ofanzivu u pravcu regiona Nagorno-Karabah i da odbrana situaciju uspešno drži pod kontrolom.

Portparol ministarstva odbrane Jermenije je saopštio da su dva helikoptera i tri bespilotne letilice azerbejdžanskih oružanih snaga pogođeni tokom sukoba u Karabahu, prenosi novinska agencija Tas.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je obavestilo da je Jermenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja, i da je prijavljena šteta, kao i povrede među civilima.

Zbog toga su oružane snage Azerbejdžana odlučile da otpočnu kontra-ofanzivu duž cele linije fronta, saopštilo je ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Moskva: Odmah obustaviti vatru

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je strane uključene u konflikt u Nagorno-Karabahu da odmah obustave vatru i počne pregovore o stabilizaciji situacije.

Ministarstvo je u saopštenju istaklo da je u tom regionu došlo do naglog pogoršanja situacije, prenosi Tas.

Foto: Wikipedia

Oružani sukobi na jermensko-azerbejdžanskoj granici izbili su prethodno 12. jula.

Međunarodna zajednica je izrazila zabrinutost zbog tih događaja, a o tome su u telefonskom razgovoru diskutovali i predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan. 

Iz Kremlja su tada saopštili da su se lideri složili da diplomatsko rešenje problema Nagorno-Karabaha nema alternativu.

Putin je naglasio važnost sprečavanja svih dejstava koji podstiču eskalaciju napetosti. 

Predsednici su tada izrazili spremnost da koordiniraju napore u cilju stabilizacije situacije u regionu.

Sukob između Bakuua i Jerevana počeo je februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcepljenje od Azerbejdžana.

Tokom sukoba između 1992. i 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rešenju sukoba u okviru OSCE Minsk grupe, kojom predsedavaju Rusija, SAD i Francuska.


Tagovi: RusijaRegion i svetAzerbejdžanJermenijaNagorno-Karabah

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije