Registracione nalepnice za vozila sa srpskim tablicama gradova na KiM važe „do postizanja trajnog rešenja“

Vlada Srbije donela je uredbu koja počinje da važi od srede, a kojom se produžava period važenja registracionih nalepnica za vozila sa srpskim registarskim tablicama gradova na Kosovu i Metohiji i to ...
Image

Podsetimo, posle razgovora u Briselu o preregistraciji vozila na „RKS“ tablice, predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija pristala na, kako je naveo tada, Borelov predlog – da više „ne izdaje i ne obnavlja srpske tablice“ sa oznakama gradova na KiM.

Ovom uredbom uređuju se, kako je navedeno, posebni uslovi važenja registracije motornih i priključnih vozila koja imaju registarske oznake gradova i opština na području Kosova i Metohije.

Posebni uslovi propisani ovom uredbom primenjuju se na vozila sa registarskim tablicama koje imaju registarske oznake gradova i opština na području Kosova i Metohije: Priština – registarska oznaka „PR”, Kosovska Mitrovica – registarska oznaka „KM”, Prizren – registarska oznaka „PZ”, Peć – registarska oznaka „PE”, Gnjilane – registarska oznaka „GL”, Đakovica – registarska oznaka „ĐA” i Uroševac – registarska oznaka „UR”.

Period važenja registracionih nalepnica za vozila sa registarskim oznakama koje su navedene produžava se do, kako stoji, „postizanja trajnog rešenja po ovom pitanju u okviru dijaloga Beograda i Prištine“. Dakle, neće im se izdavati nove registracione nalepnice.

Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije neće izdavati ni potpuno nove registarske tablice sa navedenim registarskim oznakama do postizanja trajnog rešenja.

U uredbi stoji da vozila mogu da učestvuju u saobraćaju uz dokaze o tehničkoj ispravnosti i obaveznom osiguranju. Vozač je dužan da to da na uvid ovlašćenom službenom licu koje vrši kontrolu učesnika u saobraćaju.

Vozila sa ovim registarskim oznakama se evidentiraju u jedinstvenom registru vozila, dodaje se u uredbi.

U uredbi se navodi da postupci za izdavanje, odnosno zamenu registarskih tablica sa navedenim registarskim oznakama koji su započeti, a nisu okončani do stupanja na snagu tog pravnog akta, „okončaće se u skladu sa ovom uredbom“. To bi trebalo da znači da će vlasnici vozila moći da nastave da voze sa postojećim nalepnicama.

Ova uredba stupa na snagu sutra, 7. decembra.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.