„Naredna runda dijaloga u Briselu biće posvećena Zajednici srpskih opština“

Naredna runda dijaloga Beograda i Prištine, organizuje se 2. maja u Briselu, a biće posvećena Zajednici srpskih opština, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ...
Image

Predsednik Srbije i kosovski premijer, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, sastaće se 2. maja u Briselu.

Petković je najavio o čemu bi trebalo tog dana da se razgovara.

„Da uđemo u najkonkretnije korake kada je reč o formiranju ZSO, ali ne onako kako to želi Kurti, već onako kako je to dogovoreno kroz četiri sporazuma iz 2013. i 2015. godine“, rekao je Petković za RTS.

Prvi korak, prema njegovim rečima, jeste da upravljački tim predstavi svoj nacrt statuta Zajednice srpskih opština, a da potom usledi rasprava o predloženom nacrtu koji mora da sadrži sve odredbe usaglašene u opštim principima iz 2015. godine.

„To je ono na čemu ćemo insistirati. To je ono što smo se dogovorili u Ohridu. Naravno da na tome moramo da insistiramo, jer je bez ZSO prosto nemoguće o bilo čemu razgovarati“, ocenio je Petković.

Dodao je da Priština tačno deset godina, otkad je potpisan Briselski sporazum, odbija da formira Zajednicu srpskih opština.

Petković smatra da za to posebnu odgovornost snosi međunarodna zajednica.

„Evropska unija i oni koji su podržali proces dijaloga, bili su dužni da izvrše pritisak na Prištinu da ZSO bude formirana“, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, Zajednica srpskih opština predstavlja „kičmu procesa dijaloga“, jer je Srbija u taj proces ušla kako bi bila obezbeđena kolektivna i individualna prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, onako kako je predviđeno Briselskim i drugim sporazumima.

Naglasio je da ZSO za Beograd predstavlja ključni uslov za dalji proces normalizacije odnosa sa Prištinom.

„Ono što je dogovarano u Ohridu, podrazumeva da je prva obaveza upravo formiranje ZSO i da je to obaveza Prištine“, rekao je Petković.

Govoreći o odobrenoj viznoj liberalizaciji za građane Kosova od strane Evropske unije, Petković je kazao da Beograd nema ništa protiv toga jer je neophodna sloboda kretanja.

Međutim, problem je što je, prema Petkovićevim rečima, tom odlukom Evropskog parlamenta „direktno nagrađen Aljbin Kurti“.

„A za šta je nagrađen? Za to što proteruje Srbe? Za to što vrši pritisak svakog dana? Zato što non-stop generiše krize na severu Kosova? Za to je nagrađen“, ocenio je on.

Petković je dodao da „ključnu ulogu ima Nemačka“, kada je reč o viznoj liberalizaciji i nastojanju Prištine da bude deo Saveta Evrope.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.