Naredni susret Vučića i Kurtija 18. avgusta u Briselu

Naredna runda dijaloga između Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou biće održana 18. avgusta u Briselu, potvrdio je Peter Stano, portparol Evropske unije (EU).
Image

“Mogu da potvrdim da su, nakon što je visoki predstavnik EU, Žozep Borel, pozvao obe strane u Brisel, predsednik Srbije (Aleksandar) Vučić i premijer Kosova (Aljbin) Kurti prihvatili su njegov poziv i doći će u Brisel 18. avgusta”, potvrdio je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima.

On je naveo da će srpskog predsednika i kosovskog premijera primiti šef evropske diplomatije Borel, kao i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, kako bi zajedno razgovarali “o putu dalje u dijalogu Prištine i Beograda”.

Biće ovo pri susret Kurtija i Vučića u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa nakon više od godinu dana. Poslednji put su se sastali u Briselu jula 2021. godine.

Od kada je Aljbin Kurti na čelu kosovske vlade održana su svega dva susreta na najvišem politčkom nivou. Oba susreta su protekla sa tenzijama i uz međusobne optužbe.

Zvaničnici EU koji se direktno bave dijalogom su upozoravali da će sazvati novi susret na najvišem političkom nivou jedino kada vide da su strane spremne za napredak u procesu.

Šef evropske diplomatije je početkom ove nedelje Kurtiju i Vučiću uputio poziv za dolazak u Brisel, a u vreme pojačanih tenzija na Kosovu nastalih nakon što su Srbi na severu Kosova blokirali puteve prema prelazima – Jarinje i Brnjak.

Blokade su uspostavljene u nedelju, 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka kosovske vlade o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo i o preregistraiji srpskih registarskih oznaka.

Nakon diplomatske intervencije Vašingtona, kosovska vlada je saopštila da će odgoditi sprovođenje odluka kada se sklone blokade, što je i učinjeno. 

RSE


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.