„Narod ne treba da bude uplašen, Srbija spremna za dogovor“

Srpski ministar odbrane Miloš Vučević, kazao je za RTS da građani Srbije ne treba da budu uplašeni, da je Beograd spreman za dogovor, ali da to ne znači pomeranje "crvenih ...
Image

Vučević je potvrdio da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć u Raški sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

„Bilo je veoma dinamično. Ti razgovori su prijateljski, bratski, ali su složeni, jer su i okolnosti veoma izazovne. Predsednik ih je upoznao sa svim onim stvarima koje radi Srbija da sačuva mir i stabilnost. Predstavnici Srba sa KiM su ga upoznali sa stanjem na terenu i sa tim šta ih je nateralo da moraju da idu u taj vid mirnog i demokratskog protesta kao što su barikade“, rekao je Vučević.

Naveo je da Vučić ima otvorenu liniju komunikacije sa predstavnicima Kvinte, kojima je preneo stavove Srbije da se traži politički dogovor.

„Crvena linja je da nema novog pogroma, 'Bljeska' i 'Oluje'. Ako međunarodna zajednica želi da se ovo vrati u format dijaloga i političkog dogovora, mora prestati sa nizom iracionalnih i jednostranih poteza administracije Aljbina Kurtija. Srbi nisu iz dosade izašli na ulice, već zbog niza poteza u dužem vremenskom intervalu koji pokazuju da vlada u Prištini zaista ne vidi Kosovo kao mesto gde treba da žive Srbi“, kazao je Vučević.

Dodao je da građani Srbije ne treba da budu uplašeni.

„Zabrinuti smo za situaciju i kuda to može da ide. Sa druge strane imamo čoveka koji ne vuče uvek racionalne poteze ili ti potezi nisu za civilizvani svet racionalni. Čitav niz, od progona Srba u Štrpcu, od napada na Srbe na Kosovu pod plaštom borbe sive ekonomije, problem tablica, lične karte, raspuštanje izbornih komisija, zabrana da Srbi učestvuju na izborima i referendumu, hapšenja… Mi zaboravljamo neke druge ljude koji su dugo u pritvorima ili su osuđivani po vrlo čudnim presudama. Činjenica je da je Kurti započeo proces poništavanja sporazuma postignutih u prethodnih 10 godina“, napomenuo je Vučević.

Kazao je da ne zna da li smo blizu rešenja problema.

„Spremni smo za dogovor, ali on ne znači pomeranje crvenih linija koje je Srbija definisala. Taj dogovor mora da pruži sigurnost za Srbe na KiM. To je ono što je uslov naše države. Na nama je da nađemo političko rešenje, a istovremeno su vojska i policija spremne da štite Srbiju i sve njene građane“, istakao je Vučević.

Dodao je da je Vojska Srbije čvrsto odlučna i spremna da izvrši svaki zadatak.

„Ne vidite nigde euforične poruke, nema kafanskih pesama, već potpuna koncentracija. Vidite hrabrost i odlučnost u njihovim očima da štite našu otadžbinu i narod. Nikome se ne ratuje i ne priželjkujemo sukobe, ali Vojska Srbije je spremna, obučena, hrabra i odlučna da štiti našu državu. Nadam se da niko neće proveravati da li je to tačno“, naglasio je Vučević.

Otkrio je da pripadnici vojske i policije nisu samo na administrativnoj liniji, već da ih ima na raznim lokacijama.

„Hajde da probamo da čuvamo Srbiju od sukoba, da se politički borimo za KiM, za opstanak i život Srba, da ne uđemo u scenario kakav su nam pisali devedesetih godina i da dobijemo oreol idealnog krivca. Srbija vodi svoju politiku, nismo izolovano ostrvo, ali to ne znači da smo džak za udaranje“, poručio je Vučević.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.