Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Narodna stranka pokrenula inicijativu za raspisivanje referenduma o evropskom planu za Kosovo

Šef poslaničke grupe Narodne stranke, Miroslav Aleksić, podneo je predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću inicijativu za sazivanje sednice parlamenta sa jednom tačkom dnevnog reda ...
Image

„Ako Orlić odbije da zakaže sednicu, onda ćemo pokrenuti skupljanje potpisa građana za održavanje referenduma“, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Istakao je da građani, kao apsolutni suvereni nosioci vlasti u Srbiji, moraju biti pitani u skladu sa Ustavom Srbije o tome hoće li se prihvatiti ili odbaciti sporazum.

„Predložili smo skupštini da referendumsko pitanje glasi – da li podržavate prihvatanje i sprovođenje Predloga sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, rekao je Aleksić.

Pozvao je sve stranke, organizacije i pojedince – one koji su za i protiv prihvatanja sporazuma da podrže održavanje referenduma, jer se o najvažnijem nacionalnom pitanju moraju izjasniti građani.

Aleksić je naveo da niko nema pravo da zloupotrebljava vlast i donosi odluke u ime građana, a da ih ne pita o tome.

„Da se Ustavni sud oglasio, kao što nije, možda ne bi bilo ni potrebe za održavanjem referenduma. Ustavni sud ćuti na prihvatanje predloga od strane Aleksandra Vučića, iako sporazum podrazumeva priznavanje Kosova i omogućavanje Prištini da bude član svih međunarodnih organizacija, a to je u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Srbije“, rekao je Aleksić.

Aleksić je dodao da Vučić krši zakletvu koju je u parlamentu položio na Ustavu i Miroslavljevom jevanđelju.

„Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 2005. i 2007. godine usvojila preporuke u kojima se apeluje na korišćenje direktne demokratije u državama. U poslednjih 25 godina širom sveta je održano više od 1.500 nacionalnih referenduma po raznim pitanjima, a najviše u Evropskoj uniji“, rekao je Aleksić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.