Vučić: Ne pada mi na pamet da u ime Srbije potpisujem štetne dokumente; poslanici usvojili izveštaj o pregovorima sa Prištinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je na jučerašnjoj posebnoj sednici Skupštine "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u ...
Image

Izveštaj je napisan na 50 strana i u njemu su pobrojane „aktivnosti u okviru pripreme i realizacije pregovora“, od Zajednice srpskih opština, policije, pravosuđa, energetike pa do dijaloga privrednih komora, transporta opasnog tereta i nestalih lica, što je poslednje poglavlje.

Vučić je poslanicima, između ostalog, poručio da Srbija neće priznati Kosovo, ali da realna politika ne može da počiva na mitovima, te da su želje naroda maksimalističke, a mogućnosti oskudne.

Posebna sednica Skupštine Srbije o KiM nastavljena je jutros u 10h i trajale je do posle ponoći. Nešto pre ponoći poslanici su i usvojili izveštaj. U nastavku razvoj događaja. 

00.05 – Sednica parlamenta završena

00.01 (15.09.2022) – Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom usvojen

Izveštaj je usvojen sa 148 glasova za i 57 protiv. 

23.49 (14.09.2022) – Orlić istakao: Vučić punih 14 sati slušao, a da nijednom nije izlazio, jeo…

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić je zahvalio svima koji su učestvovali u raspravi tokom današnje sednice Skupštine, „a naročito predsedniku Srbije“ Aleksandru Vučiću koji je, kako je rekao, punih 14 sati danas i 11 sati juče sedeo i slušao, a da nije ni jeo.

23.36 – Ujedinjeni: Svi predlozi opozicije ignorisani

Narodni poslanik grupe Ujedinjeni Stefan Jovanović izjavio je da je sednica bila prilika da se postigne jedinistvo i da se temi pristupi na odgovoran način, ali su svi predlozi opozicije ignorisani.

„Nažalost, ignorisana je naša rezolucija i plan, to je pokazalo slabost i neodgovornost“, rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je Jovanoviću da niko od opozicije nije imao konkretan predlog.

„Lagali ste kao i za sve drugo, niste došli sa konkretnim predlozima kako da rešimo problem sa Kosovom i Metohijom, rekli ste samo da pošaljem pismo predsedniku Kine Si Djinpingu i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu“, rekao je Vučić i dodao da je sve predloge opozicije prihvatio.

Narodni poslanik grupe Ujedinjeni Borko Stefanović ocenio je da Skupština može i mora da pomogne po pitanju situacije na Kosovu i istakao da treba formirati Komisiju koja će voditi pregovore.

„Svi moramo da se čuvamo jednoumlja i grešaka. Nikakav aplauz neće doneti ništa dobro Srbiji, jer nas čekaju ozbiljni razgovori“, rekao je Stefanović.

Vučić je odgovorio da „nema ništa protiv“ da se formira Komisija za pregovore, ali da sumnja da će Evropljani to da prihvate.

„Plašim se da bi to (Komisija za pregovore) donelo najteži rezulat za Kosovo“, rekao je Vučić.

23.20 – Jovanov Vučiću: Nikolić veći državnik od Vas

Poslanik i portparol Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je da je Vučić „pokazao slabost i neodgovornost“, jer je odbio postizanje državnog i nacionalnog jedinstva o Kosovu i Metohiji i konkretne predloge te stranke za dalje korake u rešavanju kosovskog pitanja.

„Ignorisali ste Rezoluciju Narodne stranke o Kosovu i Metohiji u kojoj nudimo rešenja. Sednica parlamenta bila je prilika da postignemo jedinstvo i da završimo sa obavezujućim dokumentom iza kojeg bi stali svi i koji bi poslao poruku jedinstva Srbima sa Kosova i Metohije i svim građanima Srbije, a takva poruka bila bi poslata i u svet“, rekao je Jovanović Vučiću na sednici skupštine.

Došli ste pred poslanike sa izveštajem o onome što je bilo, a mi smo vam u rezoluciji ponudili rešenja za buduće korake i spasavanje nacionalnih interesa, dodao je Jovanović.

Jovanović je podsetio da je bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić 2013. godine „došao u skupštinu sa rezolucijom i time pokazao državotvornost i odgovornost“.

„Time je Nikolić pokazao da je veći državnik od vas“, rekao je Jovanović Vučiću.

Jovanović je istakao da je Vučić u parlamentu „dva dana govorio da nije čuo nijedno rešenje“, a da je ignorisao rezoluciju Narodne stranke sa 20 rešenja o tome šta i kako činiti.

„Predložili smo Vam šta da radimo sa pitanjem Zajednice srpskih opština ako ne bude formirana do kraja godine, odnosno da Srbija formira ZSO na Kosovu i Metohiji. Predložili smo kako da izađemo iz briselskih pregovora u kojima ste samo predavali – srpsku policiju na severu Kosova i Metohije, srpske sudije, tužioce, predali ste međunarodni telefonski broj i elektroenergetski sistem – a niste dobili ništa“, rekao je Jovanović.

Jovanović je istakao da nije dovoljno reći „nikada nećemo priznati Kosovo“, nego je potrebno sprečiti članstvo Prištine u UN.

„Neophodno je sprečiti da samoproglašeno Kosovo postane član UN ako to pitanje dođe na dnevni red Saveta bezbednosti, čije su članice Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, ali čija je članica i Albanija i to zahvaljujući vašem glasu u UN“, rekao je Jovanović Vučiću.

22.39 – Obradović: Predsednik ima pik na desnu stranu opozicije

Poslanik Srpskog pokreta Dveri – Patriotski blok Boško Obradović izjavio je da niko iz opozicije nije mogao da da repliku na sednici.

„Predsednik ima pik na desnu stranu opozicije, koja partiotski posmatra situaciju na Kosovu i Metohjiu“, rekao je on.

On je ponovio da neće podržati Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, niti politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Nećemo vas podržati, a ovi sa leve strane hoće. Vaša politika je ista kao politika (bivšeg predsednika Srbije) Borisa Tadića“, kazao je on.

22.38 – Vučić: Nikakve planove nisam čuo od opozicije, samo viku i praznu priču

Vučić je večeras izjavio da nikakve planove nije čuo od opozicije već samo „viku i praznu priču“.

„Povišeni decibeli ne znače da ste u pravu. Patriotizam se ogleda u delima i programima“, rekao je Vučić.

21.43 – Zavetnici neće glasati za izveštaj o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da „obnova suvereniteta“ na Kosovu znači „diretan sukob sa NATO paktom“.

Vučić je u Skupštini u kojoj se diskutuje o izveštaju o Kosovu to rekao povodom izlaganja poslanice Zavetnika Milice Đurđević Stamenkovski, koja je rekla da njena stranka neće glasati za izveštaj zato što je to „administrativni, tehnički dokument“.

On je rekao da je govorio o razgraničenju sa Kosovom, ali da se povukao nakon kritika iz opozicije i „iz njegove stranke“.

Milica Đurđević Stamenkovski je, obraćajući se u Narodnoj skupštini, rekla da poslanici Zavetnika neće glasati za izveštaj koji je Vučić juče podneo, a o kome se i danas raspravlja, zato što se u njemu ne vide „jasne smernice dalje politike prema Kosovu i Metohiji“.

„Izveštaj je jedna vrsta vaše retrospektive onoga što vidite kao stanje na terenu. Čini se da se sve svelo na to da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova. Ne postoji normalizacija odnosa bez uzajamnog priznanja“, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ona je dodala da bi poslanici Zavetnika glasali za izveštaj „da postoji zajednička osuda da se svakoga dana dešavaju napadi i da se vrši nasilje nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji“.

21.00 – Đukanović: Kampanja protiv Radoičića, da njega nema naša odbrana na KiM bi bila katastrofalna – čitajte u posebnoj vesti

20.25 – Za Aleksića sednica Skupštine pokazala da je „car go“

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je sednica Skupštine Srbije o Kosovu pokazala da je „car go“ i da su „pale u vodu lažne priče“ predsednika Aleksandra Vučića, koji je zbog toga vređao i omalovažavao poslanike opozicije.

„Pale su u vodu Vučićeve priče o lažnoj borbi za interese Srba na Kosovu i Metohiji. On je dva dana plakao nad svojom sudbinom i zaklinjao se u Milana Radoičića i zdušno ga branio kao jednog od najvećih boraca za interese Srba“, rekao je Aleksić u parlamentu.

Aleksić je podsetio da je Narodna stranka predložila Rezoluciju o Kosovu koja je sadržala predlog rešenja za kosovski dijalog.

„Nismo govorili ni o kriminalu, ni o korupciji, ni o njihovim jahtama i vilama, a mogli smo. Pomenuli smo ubistvo Olivera Ivanovića i ulogu Srpske liste“, rekao je Aleksić.

Aleksić je dodao da je Vučić, koji je došao u skupštinu da „predstavi sve svoje poraze u pregovorima sa kosovskim Albancima“, imao neograničeno vreme i mogao je da govori posle svakog poslanika opozicije.

„Njemu su pomagale sve državne službe, od BIA do njegovih kabinetskih službi i pripremili su mu dosijee za svakog poslanika, koji su u najvećem delu lažni“, rekao je Aleksić.

20.20 – Vučić: Ne odustajemo od KM tablica

Aleksandar Vučić je poručio u Skupštini da Srbija neće odustati od „KM“ tablica na Kosovu i Metohiji, kao i da će tražiti od nove vlade kada bude izabrana da parlament ima veću ulogu u pregovorima.

Odgovarajući na izlaganje predsednika Nove Demokratske stranke Srbije Miloša Jovanovića, Vučić je istakao da ne bi bilo pametno napuštati evropski put Srbije.

Najavio je da će se zalagati za to da Skupština Srbija uzme više učešće u rešavanju kosovskog problema.

„Da li obožavam EU? Ne, mnogo bolje od vas znam šta nam čine, znam šta sam im izgovorio. Razmislite zašto Orban ne napušta EU, iako je uveo sankcije Rusiji. Orban mi uvek kaže – sve znaš šta mislim o njima, ali bolje biti član kluba, nego ne biti član kluba“, ispričao je Vučić.

Priznaje da smo u teškoj situaciji, ali i da smo uspeli da posle 40 godina dovedemo španskog premijera, koji je bio odličan za nas u Beogradu, a još bolji u Albaniji.

„Mi nećemo promeniti stav Nemačke, Francuske i ostalih. Imamo li snage da se borimo sa njima – nemamo, ali se nećemo povući, kao što se nećemo povući ni u slučaju KM tablicama, jer je to za nas dokaz postojanja države Srbije na KiM. Za nas je to dovoljno vredna stvar da možemo da kažemo da je Kosovo deo Srbije“, istakao je Vučić.

Naglasio je da bi nas izlazak sa evropskog puta skupo koštao, iako je većina ljudi u Srbiji protiv EU.

„Mislim da u ovom trenutku, ne smemo, niti možemo da napuštamo evropski put. Nama je potrebno da jačamo zemlju, dovodimo investitore, radimo na jačanju pravne države, radimo na uvećanju saradnje sa evropskim zemljama. Bolje da kupujemo vreme, jer kada bismo napustili evropski put, niko u Evropi više ne bi hteo da sarađuje sa nama“, rekao je Vučić.

Ukazao je da je danas svet u takvom stanju da niko ne obraća pažnju što je 105 Jermena ubijeno u protekla dva dana.

20.14 – Rašković Ivić: Opština Štrpce (privremeni organ, prim. red.) već mesec dana ne radi

Poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je da se u izveštaju o Kosovu, koji je juče podneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nigde ne pominje da opština Štrpce (privremeni organ, prim. red.) više od mesec dana ne radi, jer je predsednik te opštine uhapšen.

Rašković Ivić je, obraćajući se u Narodnoj skupštini, rekla da su „briselski pregovori doveli do toga da Srbije na Kosovu i Metohiji ima sve manje“.

Ona je predložila da država počne da „vraća institucije na Kosovo ako Priština ne ispuni svoj deo iz postignutih sporazuma“ i zatražila da se zakaže nova sednica na kojoj bi se govorilo o državnoj platformi o Kosovu.

Vučić je, reagujući na izlaganje poslanice Rašković Ivić koja je rekla i da su prodati hoteli i skijalište, rekao da „nismo predali Albancima ništa“.

„Znam da ste razgovarali sa dvojicom ljudi iz opštine Štrpce. Jedan je zadužen kao posrednik za prodaju srpske zemlje u Štrpcu, sledeći put bolje birajte društvo. Nismo predali Albancima ništa, ali postoje stravični prtisci“, rekao je Vučić.

On je rekao da se trenutno istraga vodi i protiv „98 Srba u opštini Štrpce koji pripadaju privremenom organu Srbije“, ali da „170 ljudi i dalje radi u hotelu 'Narcis'“.

Nabrojao je da je iz budžeta Srbije izdvojeno „15 miliona za žičare, 45 miliona za pijaću vodu, 20 miliona subvencija za ski centar i da je urađen vrtić u Jažincu u opštini Štrpce“.

Vučić je izjavio ranije danas da tokom disusije u Narodnoj skupštini o Kosovu „nije čuo nijedan argument“ opozicije zašto ne glasaju za izveštaj, te da time „daju municiju“ vlastima u Prištini.

„Mi smo glasali i za gluposti kad smo bili u opoziciji, jer je bolje glasati za gluposti, nego da pokažemo nejedinstvo“, rekao je Vučić.

Istakao je da „ne postoji opravdanje za neglasanje za ovaj izveštaj“.

19.52 – Grbović kaže – konsenzus oko „nećemo da priznamo nezavisnost Kosova“

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović izjavio je da je tokom debate u Skupštini Srbije o izveštaju o Kosovu „postignut konsenzus oko jedne teme“, a to je da „nećemo da priznamo nezavisnost Kosova“.

On je rekao da se zalaže da se sa Kosovom „zaključi sveobuhvatni sporazum“ i da je „bolje da zaključimo jedan sporazum, nego da mrcvarimo jedni druge svakog meseca“.

„Konsenzus bi trebalo da se postigne oko toga da li smo mi spremni da rešavamo probleme, ili smo kukavice koje će probleme da prenesu na generacije koje nemaju za to nikakvu odgovornost“, rekao je Grbović.

On je osudio pozive nekih opozicionih poslanika da Srbija treba da se okrene Rusiji i Kini zbog rešavanja kosovskog pitanja, navodeći da bi to značilo da bi Srbija trebalo da se izmesti sa evropskog kontinenta.

18.50 – DS, Narodna i Moramo: U Skupštini pravno nasilje, vlast se odvikla od opozicije

Demokratska stranka, Narodna stranka i koalicija Moramo u skupštinskom holu organizovali su vanrednu konferenciju, nezadovoljni tretmanom opozicije tokom sednice Narodne skupštine, na kojo su naveli da su neki od njih satima čekali na reč.

Miodrag Gavrilović, potpredsednick DS, izjavio je da se u Skupštini Srbije dešava pravno nasilje, a da na dnevnom redu nisu argumenti nego lične uvrede. Hteo sam da ukazem na kršenje Poslovnika, šest sati sam čekao da dobijem reč, naveo je.

Zabrinjavajuće je, kako je rekao, da je predsednik Srbije tražio od predsednika Skupstine da im ne daje reč. Meni je danas uskraćena sloboda govora, naveo je.

Radomir Lazović iz koalicije Moramo je ocenio da je sednica okrenuta tome da Vučić ispadne spasilac gde ga napadaju i levi i desni, a on je stena. Nema ništa od toga, kaže on.

Miroslav Aleksić iz Narodne stranke ocenio je da su se predstavnici vlasti odvikli od opozicije. Kako je rekoa, predsednik je imao vremena bez ograničenja da priča o porazu u pregovorima sa Albancima.

„BIA i službe mu pripremile slike i dokumenta o svima nama, često montirane… Shvatili su građani da je car go“, naveo je Aleksić, konstatujući da se predsednik „zaklinje“ u Milana Radoičića.

17.45 – Vučić obećao da Kosovo neće postati članica UN za vreme njegovog mandata

„Ne pada mi na pamet da u ime Republike Srbije potpisujem bilo kakve štetne dokumente, bilo šta što bi moglo da doprinese rušenju integriteta Republike Srbije ili što bi moglo zauvek da ograniči Republike Srbiju na nešto što nije Republika Srbija, nego nnogo manja teritorija“, poručio je sa skupštinske govornice predsednik Srbije Aleksandar Vučić, javlja KoSSev. 

„Ne pada mi na pamet da bilo šta potpisujem, ne bez narodne skupštine, nego bez naroda, jer bilo šta od ovoga mora da se potpisuje. Mora da ide na referendum i mora da se pita narod, ali pošto mi je jasno da od ta posla nema ništa, da kome god nešto padne na pamet, tako da ne dolazi u obzir“, naglasio je na kraju Vućić, uz tvrdnju da se prijem Kosova u Ujedinjene Nacije neće dogoditi za vreme njegovog mandata „barem, sve do 2027. godine“.

17.23 – Koalicija NADA neće glasati za izveštaj o KiM

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je danas da poslanička grupa NADA neće u Skupštini Srbije glasati za „izveštaj predsednika Srbije Aleksandra Vučića o Kosovu i Metohiji“, navodeći da stranka na čijem je čelu „od 2008. ne glasa ni za kakve rezolucije“ o Kosovu.

Jovanović je u Skupštini Srbije koja debatuje o izveštaju Vvlade o pregovorima s Kosovom, rekao da se „izveštaj bavi primenom briselskog sporazuma protiv kojeg su glasali, i primenom tehničkog dijaloga zbog kojih je pala vlada“ DSS i Demokratske stranke.

On je rekao da bi voleo da jedinstvo za koje se zalaže „može da postoji“, i da se koalicija NADA zalaže da „okvir u kojem treba da se odvija naša kosovska politika, jedino Rezolucija (Saveta bezbednosti UN) 1244“. 

Jovanović je rekao da poslanici koalicije NADA „ne mogu da glasaju za izveštaj“, iako mu se „čini prihvatljivim priznanje ličnih karata“ između vlasti u Beogradu i Prištini, što je poslednji, nedavno postignuti dogovor postignut u pregovorima pod pokroviteljstvom EU.

Vučić je na njegovo izlaganje odgovorio da je „ponosan na briselski sporazum, jer zna u kakvim okolnostima smo ga doneli“, dodajući da je on „sprečio uništenje Srbije i doneo nam vreme za ekonomski oporavak i najveći u istoriji Srbije od kad postoji ekonomski napredak“.

Povodom toga što je Jovanović pozvao da Srbija odustane od „evropskog puta“ – zbog poziva iz EU na priznanje nezavisnosti Kosova, Vučić je rekao da „niti smemo niti bi bilo pametno da napuštamo evropski put“.

„Nama je potrebno da dalje jačamo i snažimo našu zemlju, da dalje radimo na vladavini prava i na jačanju saradnje sa evropskim zemljama“, rekao je Vučić.

Vučić je kritikovao Jovanovića da je „prizivao ROSU“, odnosno specijalne snage Kosovske policije, povodom hapšenja tadašnjeg šefa Kancelarije za KiM Marka Đurića, a ponovo je optužio opoziciju da „preti“ njegovoj deci da će da ih „udave u šahtu kao Gadafija“, što je izazvalo glasno negodovanje iz klupa opozicije.

16.48 – Janković: Izveštaj nerazumljiv i zakasneo

Ne pada mi napamet da bilo šta potpisujem, ne bez Narodne skupštine, već bez naroda, jer sve mora da ide na referendum, izjavio je Vučić odgovarajući na poziv poslanika sa liste „Ujedinjeni“ Vladete Janković da se obaveže parlamentu da će pred potpisivanje dokumenata sa Prištinom objasniti šta potpisuje.

Janković je, govoreći o izveštaju o pregovaračkom procesu Beograda i Prištine, istakao da taj dokument ne zaslužuje podršku, jer je nečitak, vrlo često nerazumljiv i zakasneo.

„Dokument govori o jednom periodu koji je relativno kratak, a mi ne znamo šta se dešavalo ranije“, poručio je Janković.

Podsetio je da je Srbija imala periode kada je pred Skupštinu dolazio jedan tim u prisustvu predsednika Vlade, ministra spoljnih poslova, predstavnika Srbije na Kosova i Metohije i Srpske pravoslavne crkve i da se to događalo najmanje šest puta.

„U isto vreme kada smo imali jednistvo oko Kosova postigli smo da se obori plan Martija Ahtisarija i doveli smo Amerikance u položaj da isforisaju položaj nezavisnosti Kosova“, poručio je Janković.

On je upitao Vučića da li je moguće da se parlament uključi u pregovore sa Prištinom, da li je istina da se sa predstavnicima Kosova razgovara na bazi reciprociteta i da se jasno kaže narodu da li termini „sveobuhvatna normalizacija, međusobno obavezujući sporazum i model dve Nemačke“ znači priznanje Kosova.

Krajnje je vreme da se narodu kaže šta znači svaki od ta tri termina, makar se to i ne reklo eksplicitno, da li to znači da Kosovo može da postane član Ujedinjenih nacija i da li se Srbija, zauvek, de jure odrekla 15 odsto svoje teritorije, upitao je Janković.

Molio bih predsednika da se obaveže pred ovom Skupštinom, kada bude pred potpisivanjem nekog dokumenta da nam dođe i kaže šta će potpisati, dodao je.

Vučić je rekao da „nije obećao, ali je spreman da ozbiljno razmisli o uključivanju skupštine u pregovore“, dodavši da je reč o dezinformaciji da se sa Prištinom i Aljbinom Kurtijem razgovara na nivou reciprociteta.

Objašnjavajući značenje termina sveobuhvatna normalizacija, Vučić je podsetio da je to deo pregovaračkog polglavlja 35 i da „oni smatraju direktnu ili indirektnu formu priznanja, a mi govorimo da to nije i svi se prave da ne razumeju šta se misli pod tim“.

Model dve Nemačke, to bi bilo bez formalnog priznanja naše vlade. Takav plan nisam video, ali sam gotovo ubeđen da oni misle da im dozvolimo ulazak u Ujedinjene nacije, kao i 2013. godine i mislim da od toga neće odustati, rekao je Vučić.

Mislim da od toga neće da odustanu, zato smo i tražili sednicu. To je ono što traže, a mi nećemo i nemamo problem da vam kažem da to neće biti za vreme mog mandata, istakao je Vučić.

Jasno im je da od tog posla nema ništa, posredno ili neposredno, direktno ili indirektno. Ne tražim smokvin list za pokrivanje neke strašne istine, naglasio je Vučić i poručio da mu ne pada na pamet da u ime Srbije potpisuje sporazume koji doprinose rušenju integriteta Srbije ili zauvek je ograničavaju na mnogo manju teritoriju.

Znam šta rade i očekuju i kažem vam neće uspeti. Jedan papir sam i odbio da priznam, zaključio je Vučić.

14.35 – Ristić: Beograd sporazumima sa Prištinom sebi napravio problem, ni posle devet godina nemamo ZSO

Ugasili ste državu Srbiju i njene institucije na Kosovu i Metohiji za obećanje formiranja Zajednice srpskih opština, to ozbiljna država ne radi – poručio je poslanik koalicije Ujedinjeni Slaviša Ristić, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi opet potpisao Briselski sporazum.

„Sporazumima sa Prištinom Srbija je sebi napravila problem, jer ni posle devet godina nemamo Zajednicu srpskih opština. Prihvatili smo da igramo po njihovim pravilima, umesto da se to postavi kao uslov“, rekao je Ristić u Skupštine Srbije.

Istakao je da lično ne veruje da će ZSO zameniti ugašene srpske institucije na Kosovu.

Ristić je ukazao da je Srbija kao država prihvatila i laž, koju nažalost, često ponavljaju predstavnici vlasti – da se mora sagledati realnost na Kosovu.

„Ta realnost stvorena je progonom Srba, i takve tvrdnje su licemerne“, konstatovao je Ristić.

Podsećajući na rezolucije koje su o Kosovu usvajane pre 10 i 15 godina, Ristić je naglasio da je za njih glasalo 230 od 250 poslanika, pa je čak 15 poslanika Liberalno demokratske partije bilo uzdržano.

„Problemi i pitanja Kosova nisu za jednog čoveka, partiju, nisu za vladajuću stranku. Zato nam je neophodan konsenzus u normalnoj državi. Srbi sa Kosova i Metohije očekuju ohrabrujuću poruku jedinstva i konsenzusa u ovom parlamentu“, naglasio je Ristić.

Ponovio je da je bila najveća greška prihvatiti Briselski sporazum, gašenje lokalnih samouprava i izlazak Srba na kosovske izbore.

„Svedok sam okupacije koja se događa na Kosovu, jer živim u Zubinom Potoku, a ako je tako sa Aljbinom Kurtijem, pitam šta traže Srbi, predstavnici Srske liste u skupštini i vladi“, upitao je Ristić.

Postavio je pitanje predsedniku Srbije da li je istina da je kosovskom premijeru, kada je reč o policijskoj bazi u Zubinom Potoku, pružena logistička podrška oko rešavanja imovinsko-pravnih odnosa.

On je napomenuo da na Kosovu postoje dve kategorije ljudi – jedni su „bezbrazno bogati“ zahvaljujući korišćenju finansijskih sredstava i Srbije i Kosova, a drugi – većinski deo, jedva sastavlja kraj sa krajem i razmišlja kako da preživi.

„Puna su vam usta hvale, patriotizma i borbe protiv seperatizma, ne prihvatate taj separatistički režim, pa kako prihvatiste 120.963 evra od prištinskog režima, koliko ste podigli u jednom danu 2013. godine“, pitao je Vučić Ristića.

Naveo je da je Ristić bio na vlasti od 2001. do 2013. godine, te da je preko računa podigao novac koji nije dizao proteklih godina.

Vučić je rekao da nije istina da su lokalne samouprave u Zubinom Potoku i Leposaviću pomogle i dale saglasnost za izgradnju baza Kosovske policije u tim opštinama, već su tražile hitno obustavljanje radova.

„Pozvali ste na jedinstvo, pa što onda ne glasate za usvajanje izveštaja koji vam ne pravi štetu“, upitao je Vučić.

Nisam neko ko misli da je Briselski sporazum nešto mnogo lepo, ali znam u kakvom trenutku je donet i ponosan sam što ćemo ga se držati, kao što se držimo Dejtona, rekao je Vučić.

14.10 – Aleksić: Vučić da prestane da obmanjuje Srbe sa Kosova stalnim pominjanjem presude Međunarodnog suda pravde

Šef poslaničke grupe Narodne stranke, Miroslav Aleksić, pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne obmanjuje Srbe sa Kosova stalnim pominjanjem odluke Međunarodnog suda pravde, jer kad god to učini – Srbima je sve gore, a Albancima sve bolje.

Aleksić je istakao da Vučić tu presudu tumači kako mu odgovara, iako zna da će konačna odluka o statusu Kosova biti doneta u Savetu bezbednosti, što stoji u toj presudi Međunarodnog suda pravde.

Vučić je, uzvraćajući, pozvao Aleksića da on ne obmanjuje narod po tom pitanju, jer je istina da će konačna odluka biti u Savetu bezbednosti, ali zabrinjava rečenica presude da Međunarodni sud pravde nije postupao protiv pravila međunarodnog prava.

On je zatražio od Aleksića da ne kriminalizuje Srbe sa Kosova, koji ne žive u luksuzu, a on je odsedao po najluksuznijim hotelima.

„Nemojte da vam izvadim računicu i pokažem ko je bahat i arogantan“, upozorio je Vučić.

13.55 – Siniša Kovačević: Srbije bez Kosova nema

Poslanik Narodne stranke Siniša Kovačević izjavio je u debati u Skupštini Srbije o Izveštaju Vlade o pregovorima s Prištinom da „Srbije bez Kosova nema“, da prestaje da postoji kao država, pretvara se u „trajnu frustraciju i san“, a da su Srbi, kako kaže, „najopasniji kad sanjaju“.

„Mi kao generacija kojoj preti opasnost da ga izgubi, nosićemo beleg kukavičluka, istorijske neodgovornosti, nepodnošljivu težinu stida budućih sinova i kćeri, što su naši, što su ih preci lišili zakletve, dostojanstva, obeskorenili, obezljudili… Ali će taj teret sramote biti neravnomerno rasporedjen. Baš kako i treba. Svakome prema zasluzi“, rekao je Kovačević.

„Znam da znate da su Jevreji dve hiljade godina, rasuti po celom svetu, kao seme maslačka, bez države i otadžbine, gde god da se sretnu, kao siromašni mužici u ruskoj stepi, kao peštanski zlatari ili pariski i njujorški bankari, pozdravljali rečenicom 'Ove godine ovde, dogodine u Jerusalimu'. Eno ih u Jerusalimu. Danas je ovaj pozdrav postao svetska baština, koriste ga svi sužnji i bezotadžbinari, koristili su ga i Francuzi u Drugom svetskom ratu, preuzeli kao svoj španski republikanci, samo je ovde srpska verzija 'Ove godine ovde, dogodine u Prizrenu' izvrgnuta podsmehu i ruglu“, rekao je Kovačević.

Predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, koji učestvuje u debati, poručio je da „sad treba da ponese svoj teret“ jer se „otimao za njega“ i da se odupre savetnicima koji ga gradeći „Potemkinova sela“ skreću ka onom putu na čijem kraju piše „dobro došao izdajniče“.

Vučić je odgovorio da je Kovačević to govorio 2013. godine, te da je danas bio fer jer Vučića nije nazivao „kugom, kasapinom i lažljivcem kako ima običaj“.

Vučić je rekao da je Kovačević promenio pet partija, da su ga „izbacili iz stranke koju je sam osnovao“, te mu „neće dozvoliti da bude veći patriota“.

Predsednik je naveo da je Kosovo proglasilo nezavisnost za vreme vlasti partije u kojoj je bio Kovačević.

13.10 – Vučić: Ako treba sam ću da odem

Ako bude bilo potrebe, ostavku ću sam da podnesem i nemojte da brinete, ne morate vi da me na to pozivate, poručio je Vučić odgovarajući na poziv poslanika DS-a da podnese ostavku zbog neuspeha kosovske politike.

„Vi ste izgubili na poštenim izborima na kojima su meni bile vezane ruke zbog situacije u Ukrajini. Da nisu, dobili bismo više glasova“, rekao je Vučić.

On je ukazao da je vreme vlasti DS-a bio najmračniji period u istoriji Srbije od 1918. godine i da je njihova vlast eufemizam za organizovani kriminal i pljačku.

„Kažete – nema rešenja, moguće je da nema rešenja. Nije Kosovo proglasilo protivpravno nezavisnost, koju mi ne priznajemo u vreme Aleksandra Vučića, već u vaše vreme“, naglasio je on.

Više puta smo čuli kako su Srbi sa Kosova krivi pošto učestvuju u Vladi na Kosovu. Znate, ljudi iz DS-a, poput (Goran) Bogdanovića, učestvovali su u vlasti na Kosovu, vladi Bajrama Redžepija, podsetio je Vučić.

12.35 – Milivojević pozvao Vučića da podnese ostavku

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević, ocenio je da je politika po pitanju Kosova koju je vlast vodila u poslednjih deset godina katastrofalna i pogubna po državu Srbiju i pozvao predsednika Vučića da podnese ostavku, jer je to najbolje i za njega i za Srbiju.

Milivojević je, na sednici Skupštine Srbije, rekao da vlast deset godina ubeđuje narod kako vodi najbolju politiku, koja je mudra, da je Srbija pobedila sa 5:0, a da je ta politika, bez obzira da li su je vodili kao radikali ili naprednjaci, katastrofalna.

„Tražite konsenzus – sa kim, sa lopovima, bitangama, kriminalcima, tako ste nas nazivali. Vama ne treba konsenzus, vama treba krivac“, konstatovao je on, poručujući da nema konsenzusa sa politikom vlasti.

On je pozvao Vučića da nakon podnošenja ostavke, završi školu za košarkaškog trenera, jer je klupa reprezentacije Srbije upražnjena.

Milivojevićevo izlaganje je bilo praćeno stalnim dobacivanjima i provokacijama poslanika SNS.

12.11 – Vučić: Mislio sam da je razgraničenje rešenje, ali…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da jeste mislio da je razgraničenje rešenje za Kosovo i Metohiju, ali da to više ne misli jer su se prilike promenile.

On je odgovarajući u Skupštini Srbije na pitanje koje je njegovo rešenje, kazao da danas gleda kako da na realan način sagleda poziciju, jer se politička situacija u poslednjih 28 godina menjala, „ne samo našom voljom, već i voljom velikih sila“.

„Ne može pozicija da bude ista pre i posle 1999. godine, kao ni posle 2008, ali ni 2010, sve to nosi nešto sa sobom“, rekao je Vučić i dodao da su neki potezi doveli do usložnjavanja pozicije.

„Ne krijem ništa, ja sam mislio da je razgraničenje rešenje, shvatio sam da je to nemoguće, jer ste mi svi skočili na glavu“, rekao je on.

11.30 – Pavićević: Zeleno-levi protiv izveštaja, više ubeđuje nego što izveštava

Poslanik Zeleno-levog kluba Đorđe Pavićević rekao je da je izveštaj o KiM „dosta mutan i nedorečen tekst, pun samohvale, pun prideva – ko je hrabro, odgovorno i uspešno nešto odradio“, te da će zato ta koalicija glasati protiv usvajanja.

Iz izveštaja nije jasno ko donosi odluke, ko je odgovoran za uspeh ili neuspeh, ni ko određuje merila šta je uspeh ili neuspeh, rekao je Pavićević na sednici.

Ukazao je i na pominjanje u donošenju odluka „fantomskih tela koja ne postoje ni u Ustavu ni u drugim dokumentima države“ i zapitao šta je to „državni vrh“ ili „političko rukovodstvo“.

Tekst izveštaja više ubeđuje nego izveštava ili objašnjava, zaključio je Pavićević.

08.40 – Narodni poslanici danas nastavljaju raspravu o Kosovu i Metohiji

Predsednik parlamenta Vladimir Orlić je rekao da se sednica nastavlja danas u 10 časova.

Izveštaj je napisan na 50 strana i u njemu su pobrojane „aktivnosti u okviru pripreme i realizacije pregovora“, od Zajednice srpskih opština, policije, pravosuđa, energetike pa do dijaloga privrednih komora, transporta opasnog tereta i nestalih lica, što je poslednje poglavlje.

Vučić je poslanicima, između ostalog, poručio da Srbija neće priznati Kosovo, ali da realna politika ne može da počiva na mitovima, te da su želje naroda maksimalističke, a mogućnosti oskudne.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.