Nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Vučić i Kurti za pregovaračkim stolom

Nakon više od godinu dana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou biće održana danas u Briselu.
Image

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najpre će se sastati sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a zatim bi, kako je planirano, trebalo da usledi zajednički sastanak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

S obzirom na izjave koje su stizale prethodnih dana, stavovi Beograda i Prištine biće veoma suprotstavljeni.

Vučić je rekao da u Brisel dolazi pre svega kako bi se očuvali mir i stabilnost i kako bi se poštovale međunarodne pravne norme – od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma. Odnosno, formiranje Zajednice srpskih opština je glavna tema za Beograd, s obzirom na to da ni posle više od devet godina Priština nije ispunila tu obavezu.

Za prištinsku stranu ne postoji nijedna druga tema osim uzajamnog priznanja Beograda i Prištine. Kurti je poručio da ga ne zanimaju ni tablice, ni lične karte, tu odluku je odložio za septembar, ali će insistirati na razgovoru o uzajamnom priznanju.

EU pak poručuje da ne želi da nameće rešenja, već da se spuste tenzije i da se dijalogom dođe do kompromisnog rešenja.

Srpski predsednik u Brisel je doputovao juče i najpre se sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Na konferenciji za medije, koju su zajedno održali nakon sastanka, Stoltenberg je poručio da je Kfor pojačao prisustvo na severu KiM, kao i da je odgovornost na svim stranama da pokažu suzdržanost i izbegnu nasilje.

Vučić je naveo da „ćemo nastaviti da poštujemo mandat Kfora, kao i da su za nas mir i stabilnost od presudnog značaja“. Istakao je da je generalnom sekretaru NATO-a dostavio listu upada specijalnih prištinskih jedinica na sever KiM, kao i spisak svih incidenata i napada na srpsko stanovništvo.

Srpski predsednik se nakon toga sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

„Naglasio sam da Srbija insistira na punom sprovođenju potpisanih i prihvaćenih sporazuma iz Brisela, jer smo mi sve svoje obaveze u potpunosti ispunili“, poručio je Vučić nakon sastanka sa Lajčakom.

Vučić je, uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, razgovarao i sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Nakon tog sastanka, srpski predsednik je naveo da su imali izuzetno otvoren razgovor i istakao da će „Srbija kao ozbiljna, pouzdana i odgovorna strana u dijalogu, nastaviti da ulaže maksimalne napore u cilju održanja mira, stabilnosti i napretka celog regiona“.

Stoltenberg je odvojeno razgovarao i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem koji je nakon sastanka rekao da Priština neće odustati od primene odluke o tablicama i zatražio članstvo u NATO-u.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.