Nastavljeno suđenje mladiću uhapšenom na Gazimestanu

U Osnovnom sudu u Prištini nastavljeno je suđenje Nikoli Nedeljkoviću, mladiću koji je uhapšen 28. juna na Gazimestanu i optužen da je navodno "izazivao etničku mržnju i ...
Image

Nedeljković se na prvom ročištu 18. avgusta izjasnio da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret, te da bez obzira na pritvor koji mu je određen ni u kom slučaju ne želi da prizna izvršenje krivičnog dela.

Tokom prvog pretresa ispitana su dva policajca u svojstvu svedoka, izjavljujući da su čuli da je Nedeljković na Gazimestanu navodno vikao „ubij, ubij Šiptara“, ali nisu imali snimljene dokaze za svoje tvrdnje.

Treći svedok, takođe policijac, izjavio je danas da je Nikola izgovarao „uvredljive izreke protiv Albanaca“.

„Nosio je zastavu sa kartom Kosova u bojama zastave države Srbije, na kojoj je pisalo 'Ne predajemo se', da bi se onda popeo na binu i počeo da peva 'Ubij Albance, Velika Rusija, Kosovo je Srbija, Kosovo je srce Srbije'. Bio je prva osoba koja je počela da uzvikuje navedene reči, a onda su ostali počeli da ga prate“, rekao je svedok na suđenju.

Naveo je da mu je posao bio da tokom obeležavanja Vidovdana identifikuje osobe koje prekrše kosovski zakon.

Branilac uhapšenog Nedeljkovića, advokatica Jovana Filipović, kazala je nakon prvog ročišta da su izjave policajaca svedoka simptomatične i da je sporno to što svedoci govore da su čuli, jer nemaju snimke kao materijalne dokaze da je Nedeljković navodno uzvukivao reči koje mu se stavljaju na teret.

„Cela optužnica i delo koje se Nedeljkoviću stavljaju na teret mogla je da se stavi na teret bilo kome od prisutnih na Gazimestanu, s obzirom da su svi koji su bili tamo na Vidovadan pevali iste pesme i činili ono što i Nedeljković“, dodala je Filipović.

Nedeljković je priveden pošto je napuštao spomen-kompleks na Gazimestanu i kako su naveli tada iz policije – mladiću se pripisuje da je navodno govorio „Ubij, ubij Šiptara“, a jedini svedok je policajac koji ga je priveo.

Pomenuti mladić je od momenta hapšenja 28. juna u Pritvornom centru u severnom delu Mitrovice.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.