Nastovska: Nasilje nad ženama jedan od većih problema u regionu

Svedoci smo učestalih informacija o nasilju nad ženama u proteklom periodu, diskriminaciji i njihovoj nesigurnosti, kazala je za Radio Goraždevac Biljana Nastovska, savetnica za rodna pitanja pri OEBS ...
Image

Nastovska kaže da je nasilje nad ženama problem broj jedan koji je prisutan u celom regionu.

“Nasilje nad ženama kao faktor regiona je problem broj jedan, bezbednost žena je broj jedan. Svedočili smo i videli nekoliko situacija koje su bile kritične prethodnih nekoliko meseci i nedelja. Ne mogu da kažem da se pogoršala ili poboljšala situacija, zato što je prijava ovog nasilja uslovljena ženinom sigurnošću u sistem. Ono što mogu da kažem je da izveštaj kosovske policije konstantno utvrđuje povećanje broja prijava”, kazala je Biljana Nastovska.

Ona dodaje da su žene na osnovu većine izveštaja diskriminisane u društvu i da veoma često podležu nasilju.

“Ono što vidimo u svim izveštajima Evropske komisije za Kosovo, je da je žena u kompletnom položaju manjine, ne u manjinskom aspektu, nego žene kao homogena kategorija. Vidimo da žene nisu zastupljene u politici. Kosovska ženska mreža je izašla sa statistikom da 80% ženske populacije nije zaposleno. To su elementi koji ukazuju gde se nalaze žene u kosovskom društvu. Kada pogledate region vidimo sličnu situaciju. Kako ćete donositi odluke i zakone koji se tiču svih građana, ako nemate žene koje će dati svoju perspektivu na to šta ovaj zakon znači za mene kao majku, devojku, kao radnicu koja radi u poprilično dominantnom muškom svetu“, kazala je savetnica za rodna pitanja u misiji OEBS na Kosovu.

Radio Goraždevac


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.