NATO održao vojnu vežbu u Rumuniji, testiran raketni sistem „HIMARS“

Američki i francuski vojnici u sastavu borbene grupe NATO snaga, izveli su vojnu vežbu u Rumuniji kako bi testirali odbranu istočnog bloka Alijanse.
Image

Zajedničke vojne vežbe na poligonu za obuku na obali Crnog mora, nazvane „Kraljevski orao 23“, obuhvatile su oko 350 pripadnika multinacionalnih borbenih grupa koji su vežbali ispaljivanje bojeve municije iz mobilnog raketnog višecevnog sistema „HIMARS“ američke proizvodnje, javlja AP.

Francuski general Trikan de la Gut, koji predvodi borbenu grupu, rekao je medijima da je cilj vežbi da se „ojačaju zajedničke sposobnosti“ unutar multinacionalne grupe u slučaju da se suoče sa napadom.

Kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, februara prošle godine NATO je pojačao prisustvo na istočnom krilu Evrope, uključujući slanje dodatnih multinacionalnih borbenih grupa članicama Alijanse – Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj i Slovačkoj.

NATO je u januaru ove godine rasporedio osmatračke avione u Rumuniji, odakle će obavljati misije praćenja ruskih vojnih aktivnosti u blizini granica Alijanse.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.