NATO: Trenutno imamo dovoljno prisustvo na Kosovu, nismo dobili zvanični zahtev za povećanje broja vojnika

Severnoatlantski pakt (NATO) saopštio je da nije dobio nikakav zvanični zahtev sa Kosova za povećanje broja vojnika mirovnoj misiji KFOR, koju predvodi.
Image

Zvaničnik NATO-a je za Radio Slobodna Evropa (RSE) naveo da KFOR trenutno ima neophodne kapacitete da osigura bezbednost i slobodno kretanje za sve građane, na osnovu svog mandata.

„KFOR ostaje u potpunosti sposoban da ispuni misiju u skladu sa mandatom određenim od Ujedinjenih nacija“, rekao je zvaničnik NATO-a.

Ovakav stav usledio je nakon poziva kosovskog premijera, Aljbina (Albin) Kurtija, koji je zatražio da NATO poveća broj mirovnih trupa na Kosovu, posle nedavnih tenzija sa Srbijom.

„Značajno povećanje broja NATO vojnika i vojne opreme u našoj zemlji poboljšalo bi bezbednost i mir na Kosovu i u celom regionu Zapadnog Balkana“, rekao je Kurti za nemački list Die Welt 1. januara.

Upitan da li će NATO razmotriti eventualni zvanični zahtev kosovske vlade za povećanje kapaciteta, zvaničnik NATO-a je rekao da je „svaka promena u prisustvu NATO-a zasnovana na određenim okolnostima i uslovima“.

„Trupe KFOR-a pomno prate situaciju na terenu i potpuno su spremne da intervenišu ako su stabilnost, bezbednost i sloboda kretanja ugroženi“, rekao je zvaničnik NATO-a za RSE.

U dodatnom osvrtu na Kurtijev poziv, još dodaje da je NATO već decenijama posvećen stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da je misija KFOR-a, sa skoro 4.000 vojnika, „najopipljivija demonstracija ove posvećenosti“.

Kosovska vlada o ‘pretnjama’ iz Rusije i Srbije

Kosovska vlada je u odgovoru RSE saopštila da se zahtev premijera odnosi na „situaciju koja je nastala nakon podizanja 16 barikada u četiri opštine na severu Kosova od strane tamošnjih kriminalnih grupa, umešanosti lica sa direktnim ili indirektnim vezama sa ‘Vagnerom’ (ruska paravojna organizacija) i ‘Noćnim vukovima’ (organizacija bliska Vladimiru Putinu) i ‘pretećim izjavama Srbije'“.

„Dodatno prisustvo NATO-a na Kosovu stoji iza mračnih planova Beograda i Moskve za Zapadni Balkan“, saopšteno je iz kosovske vlade za RSE.

Izvršna vlast je dodala da bi povećanje prisustva KFOR-a bila dobra prilika da se povećaju kapaciteti Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), kroz zajedničku obuku i vežbe.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) optužio je krajem decembra Rusiju da podstiče Srbiju da destabilizuje Kosovo. Ali ove optužbe je zvanični Kremlj odbacio.

Radio Slobodna Evropa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.