NATO potvrdio: Uklonjene poslednje barikade na severu Kosova

KFOR je završio sa uklanjanjem vozila koja su prethodno blokirala puteve na severu Kosova, saopšteno je iz KFOR-a. 
Image

„U četvrtak, misija KFOR-a predvođena NATO-om, završila je uklanjanje nekoliko vozila koja su blokirala puteve na severu Kosova, raspoređivanjem inženjerijskih jedinica u oblastima Dudinog krša i magistralnog puta Srbovac“ – stoji u saopštenju NATO-a. 

Podsetimo, ranije danas KFOR je počeo sa uklanjanjem barikade kod sela Žaže na severu Kosova, a prethodno je ista međunarodna vojna misija uklonila i dva zapaljena kamiona na mostu kod Dudinog krša u severnom delu Kosovske Mitrovice, koji su činili barikadu na ovom mostu. 

„Demontiranje poslednjih barikada obavljena je na brz, siguran i bezbedan način, kako bi se izbegli incidenti i drugi rizici po lokalnu bezbednost“ – navode iz NATO-a. 

Podsećaju da je uklanjanje barikada sprovedeno u skladu sa mandatom KFOR-a prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. 

„Uklanjanje barikada usledilo je nakon intenzivnih napora NATO saveznika i Evropske unije da smanje tenzije, uz ključnu podršku KFOR-a i misije vladavine prava (EULEX) koju predvodi EU“ – dodaju. 

Navode i da KFOR ostaje izuzetno oprezan, te da ima „sposobnost i osoblje da nastavi da sprovodi svoj UN mandat UN potpunosti i na dnevnoj bazi, doprinoseći bezbednosti na Kosovu i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana“. 

„NATO takođe nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU, kao glavnu platformu za pronalaženje rešenja koje poštuje prava svih zajednica i za izgradnju trajnog mira i bezbednosti širom regiona“ – zaključuju. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.