Petković: Pojavio se spisak sa 230 Srba optuženih za ratni zločin; Svećlja: Spiskova nema, mi ih ne sastavljamo

Nezvanične i nepotvrđene informacije da postoji spisak prema kojem se vrši hapšenje Srba na severu Kosova, a među kojima i nekadašnjih pripadnika Kosovske policije - među ...
Image

„Danas se u prištinskim medijima pojavio nekakav čudan spisak sa 230 Srba koji se optužuju za navodne ratne zločine, čime Aljbin Kurti očigledno želi da izvrši dodatni pritisak i da na taj način protera naš narod sa prostora Kosova i Metohije. I to radi uz pomoć pravosuđa koje služi isključivo kao sredstvo za obračun Aljbina Kurtija sa Srbima na KiM, pa između ostalog baš i zbog toga su srpski tužioci i sudije napustili te prištinske institicuije kao i policiju pravosuđe i lokalne organe vlasti jer jasno je da sSrbi na severu KiM ne žele da budu taoci politike Aljbina Kurtija, već oni koji imaju pravo na normalan život“ – poručio je danas iz Beograda Petar Petković. 

Šta pišu kosovski mediji? 

Tekst sa 230 imena i prezimena uglavnom Srba koji se terete za ratni zločin danas je objavila Gazeta Express, a u tekstu sa naslovom „Ko je Srbin iz Mitrovice koji je sinoć uhapšen zbog ratnih zločina: Bio je u kosovskoj policiji“.

U istom tekstu, uz podnaslov „230 imena Srba koji su počinili masakre na Kosovu“ – izlistani su slučajevi ratnih zločina i imena i prezimena. 

„Na ovoj listi možete pronaći imena vojnika ili naoružanih lica za koje postoji evidencija da su učestvovali u činjenju teških zločina poput masakra, streljanja, klanja civilnog stanovništva i silovanja žena“ – piše Express, navodeći da je lista izrađena na osnovu predmeta „od kojih je većinu pregledao“ nekadašnji glavni istražitelj Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Denis Milner.

Spisak se poziva, između ostalog, na spiskove koje su, kako se navodi – ranih 2000-tih objavljivani u javnosti od strane različitih organizacija. 

U tekstu nije precizirano da li se očekuje privođenje navedenih lica, te da li se vodi istraga u kosovskom pravosuđu protiv njih. 

Identičan spisak su prethodnih godina objavljivali i drugi kosovski mediji. 

Svećlja: „Kampanja dezinformacija“ i „potreba“ da se barikade uklone

„Kampanja dezinformacija Beograda za opravdanje krivičnih dela nije prestala“ – poručio je večeras kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, reagujući na Petkovićeve navode. 

„Naručene 'vesti' da Kosovska policija ima spiskove na kojima hapsi bivše policajce, u okviru orkestrirane kampanje dezinformisanja, koriste se kao oruđe za opravdavanje otvorenih teritorijalnih pretenzija Srbije, barikada i zastrašivanje naših građana Srbije. Takvih lista nema. Mi ne sastavljamo te liste“ – naveo je Svećlja.

„U našoj demokratskoj Republici, tužilaštvo koje se bavi kriminalom je još jedna grana vlasti policije koja sprovodi zakon i red i Ministarstva unutrašnjih poslova koje je organ izvršne vlasti“.

Osvrće se i na današnje tvrdnje o privođenju Z.M. i ometanju radnika eletkrodistribucije na severu Kosova, koje je ranije večeras demantovala Kosovska policija. Kako kaže, ova „kampanja dezinformacija“ –  „dokazuje“ potrebu da se barikade uklone. 

„Kampanja dezinformacija da je u Severnoj Mitrovici uhapšen bivši policajac i da su radnici elektrodistribucije opstruirani još jednom dokazuje potrebu da se barikade odmah uklone i da se normalnost na ovim prostorima vrati što pre“ – navodi. 

Istovremeno poručuje da će Kosovska policija „sprovoditi naloge pravosudnih organa“ i da će „nastaviti da bude budna u održavanju javne bezbednosti i borbi protiv kriminala u svakom trenutku“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.