12:06, 15.01.2020Izvor: Radio Kontakt plus, Agencije

Navršava se 21 godina od događaja u RačkuNa današnji dan navršava se 21 godina od događaja u selu Račak, zbog čega je, u prvoj intervenciji NATO -a, bez saglasnosti UN-a, bombardovana tadašnja SRJ. 

navrsava-se-21-godina-od-dogadaja-u-racku

Foto: RTS

Optužbe koje je izrekao u januaru 1999. godine, tadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu, Vilijam Voker, da su srpske snage u Račku počinile masakr nad nedužnim civilima, bile su presudne za odluku NATO pakta da SRJ bude bombardovana dva meseca kasnije.

Iako je ovu tvrdnju na kraju opovrgao forenzički tim Ujedinjenih nacija, događaj u Račku je ipak bio glavni motiv NATO-a da bambarduje Jugoslaviju.

Taj događaj, iako nikad nije utvrđeno da se radi o masakru nad civilima, označio je prekretnicu u odnosima međunarodne zajednice, Srbije i Kosova.

Svi izveštaji srpske strane govorili su da su u Račku poginuli albanski teroristi, ali na zapadu je taj događaj kvalifikovan kao zločin nad civilima, koji je poslužio kao izgovor za bombardovanje.

Povodom 21. godišnjice slučaja „Račak“, Vilijem Voker boravi na Kosovu, a kako pišu prištinski mediji, njegov boravak poklapa se sa formiranjem vlade u Prištini, pa su neki od njih zaključili da će uticati na pregovore. 

Vučić Vokeru: Nema ništa od ta tvoja ćorava posla

Komentarišući medijske navode da je Voker stigao u Prištinu „da formira vladu“, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, poručio je da "što je uradio 1999. godine uradio je, više ne može da naudi Srbiji".

"A taj 'stručnjak' došao da formira vladu? Kao što je formirao, kako i sam kaže, nezavisno Kosovo, a sad je vreme da se formira Velika Albanija? Nema ništa Vilijame od ta tvoja ćorava posla. Što si oposlio 1999. to si uradio, više nije tvoje vreme Vilijame i Srbija danas nije šaka zobi koju možete da pozobate" - rekao je Vučić.

Foto: RTS

Ambasadori zemalja Kvinte: Čuvajmo sećanje na stradale u Račku

Pre dvadeset i jedne godine, masakr koji se dogodio u Račku, na kraju je podstakao saveznike NATO-a da intervenišu i okončaju jednu humanitarnu katastrofu, navodi se u zajedničkom saopštenju ambasadora zemalja Kvinte na Kosovu.

“Čuvajmo sećanje na one koji su stradali u Račku i svih drugih pokolja na Kosovu pre dve decenije, radeći zajedno na izgradnji budućnosti mira, pravde i blagostanja za buduće generacije”, navodi se u saopštenju.

Ambasadori SAD, Italije, Francuske, Nemačke i Velike Britanije, poručili su da Vlade Kosova i Srbije moraju da osiguraju da žrtve i njihove porodice imaju potpuni pristup pravdi i informacijama o sudbini njihovih najmilijih.

“Građani svih nacionalnosti bi trebalo da se osećaju kao kod svoje kuće i slobodno žive i rade u miru sa svojim komšijama. Kao što se u Deklaraciji o nezavisnosti ove zemlje kaže, Kosovo je zemlja posvećena da se suoči sa bolnom zaostavštinom nedavne prošlosti u duhu pomirenja i oproštenja. Posvećena zaštiti, promovisanju i poštovanju različitosti naših naroda. Naš zajednički cilj je da neprekidno podržavamo Kosovo na tom putu”, navedeno je u saopštenju.

Samoopredeljenje: Voker pozvao na formiranje vlade što pre

Pokret Samoopredeljenje saopštio da je bivši ambasador OEBS-a na Kosovu, Vilijam Voker, izrazio interesovanje za što skorije formiranje vlade. 

Voker se juče sastao sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem. 

„Uoči 21. godišnjice masakra u Račku, razgovaralo se o značaju istorije u politici, naporima Srbije da negira zločine i neophodnosti pravde i odštete za žrtve. Na ovom prijateljskom sastanku razgovarano je i o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji, sa posebnim akcentom na formiranje novih institucija Republike Kosovo. Obe strane izrazile su interes da vlada treba da bude formirana što je pre moguće, kako bi politička volja građana za promenama, izražena 6. oktobra, mogla što pre da se ostvari", navodi se u objavi Samoopredeljenja na Fejsbuku.

Voker, koji je poslednjih godina lobirao za interese Pokreta Samoopredeljenje, stigao je u Prištinu svega dva dana, pošto je kosovski predsednik Hašim Tači upozorio lidere DSK i Samoopredeljenja da što pre formiraju novu vladu. 

Iako su izbori na Kosovu održani pre tri meseca, lideri stranaka koje su dobile najviše glasova još nisu uspeli da postignu sporazum o formiranju nove vlade.
Mediji u Prištini navode da ima novih ponuda na stolu i da Isa Mustafa i Aljbin Kurti nastavljaju pregovore.

Na današnji dan 1999. godine u selu Račak kod Štimlja na Kosovu, pronađena su tela 45 Albanaca za čije su ubistvo optužene srpske snage bezbednosti, što je bio i direktan povod za bombradovanje tadašnje SRJ, prvu intervenciju tog vojnog saveza bez saglasnosti UN.

Iako su svi izveštaji srpske strane govorili da su u Račku poginuli albanski teroristi, optužbe koje je izrekao tadašnji šef misije OEBS-a na KiM, Vilijam Voker, da je počinjen masakr nad nedužnim civilima, bile su presudne za odluku NATO-a da SRJ bude bombardovana samo dva meseca kasnije.

Istina o Račku ostala je skrivena od svetske javnosti, pre svega zato što kompletan izveštaj ekspertskog tima Evropske unije, dostavljen njenom tadašnjem predsedništvu u Bonu, nikada nije javno objavljen. 

Razlog je, prema ocenama domaćih analitičara, što istina o "slučaju Račak" ni sada ne ide u prilog ciljevima zapadnih vlada koje ne odustaju od politike odvajanja Kosova i Metohije od Srbije.

Kako su tvrdili stručnjaci, ovaj slučaj je "fabrikovan" u periodu pregovora u Rambujeu, kada su isti zapali u krizu, jer vlasti u Beogradu nisu želele da prihvate tadašnju ponudu Zapada.

Tri ekipe forenzičara - jugoslovenska, beloruska i finska, utvrdile su da su na telima poginulih u selu Račak pronađene samo rane iz vatrenog oružja, i to iz daljine. 

Na šakama 37 od 40 tela, metodom parafinske rukavice, otkrivene su barutne čestice, što je dokaz da su poginuli neposredno pre smrti rukovali vatrenim oružjem, odnosno da su učestvovali u borbi.

Foto: Facebook/Samoopredeljenje

Forenzičarka: Voker je "diktirao" kako da sastavimo izveštaj o obdukciji

Mediji su pre dve godine preneli izjavu finske forenzičarke Helene Rante, da joj je Voker "diktirao" kako treba da sačini izveštaj o obdukciji stradalih Albanaca u selu Račak na Kosovu, da mora da korisiti reč masakr. 

Na toj verziji se zasnivao i deo optužnice Haškog tribunala protiv optuženih zvaničnika srpske države, vojske i policije. 

Posle iznošenja dokaza Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom da su u Račku vođene borbe protiv albanskih terorista i da su poginuli bili pripadnici ilegalne OVK, iz optužbe protiv generala Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića i ostalih, ovaj slučaj je izbrisan.

Prema zvaničnoj verziji sadržanoj u izveštaju MUP-a i u zapisniku istražnog sudije o uviđaju, u Račku je došlo do sukoba naoružanih Albanaca sa srpskom policijom.

Tom prilikom poginulo je četrdesetak Albanaca, koji uglavnom nisu bili u uniformi, ali su svi imali toplu višeslojnu odeću, a veliki broj njih i istovetne vojničke čizme, te su većinom posedovali vatreno oružje, koje su tada i upotrebili.

Selo Račak je, inače, bilo okruženo rovovima, tu se nalazio jedan od štabova OVK, a na mestu događaja su pronađene i velike količine oružja i municije.

Prema rečima istražnog sudije Danice Marinković, koja je svojevremeno obavila uviđaj u Račku, tada je utvrđeno da nije bilo masakra i da poginuli nisu nedužni albanski civili, već pripadnici terorističke OVK, a o tome postoji obiman dokazni materijal sa fotografijama, uključujući i gomilu oružja koja je pronađena u selu.

Voker, koji će ove godine napuniti 84 godine svakog 15. januara, je prisustvovao Akademiji povodom stradanja u Račku. 

Kosovske vlasti su mu 2017. godine podigle spomenik u memorijalnom kompleksu Račak.

Američki diplomata i ove godine 15. januara i godišnjicu zločina provodi na Kosovu, gde je došao na poziv kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija.

Veselji: Račak jedan od najgorih zločina srpske države nad nevinim civilima 

Bivši predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji, naveo je da je EU ravnodušna prema odgovornosti Srbije, koja negira odgovornost za zločine počinjene nad građanima Kosova.

On je ocenio da je Račak jedan od najgorih zločina srpske države nad nevinim civilima na Kosovu. 

Veselji je u objavi na Fejsbuku naveo da na godišnjicu Račka, građani Kosova doživljavaju još jednu povredu koja dolazi kao posledica tolerancije Evropske unije prema Srbiji zbog njene istorijske odgovornosti za zločine.

"EU ne samo da stoji mirno zbog stalnog odbijanja Srbije da kažnjava ratne zločince, već je danas ravnodušna i prema srpskim naporima za prepisivanje istorije i negiranju odgovornosti za zločine počinjene nad našim građanima. Postoje evropski zvaničnici koji misle da bi Kosovo trebalo tiho da prizna nekažnjavanje počinitelja masakra Albanaca 1998-1999 kao cenu slobode. Ali oni ozbiljno greše, jer zločini protiv čovečnosti nisu propisani i mir se ne može graditi na nepravdi. Svaki pokušaj trajnog mira i stabilnosti na Balkanu, na štetu pravde i istine, može se smatrati samo utopijom", napisao je, između ostalog, Veselji.


Tagovi: Račak

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije