Godišnjica od demonstracija koje su dovele do odlaska Miloševića sa vlasti

Navršava se 22. godišnjica od masovnih demonstracija građana, koje su dovele do odlaska sa vlasti predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića. Više ...
Image

Protest u centru Beograda, 5. oktobra, organizovan je pošto je Izborna komisija osporila pobedu kandidata Demokratske opozicije Srbije Vojislava Koštunice, na izborima za predsednika SRJ održanim 24. septembra 2000. godine.

DOS je pozvao građane da se 5. oktobra okupe ispred Savezne skupštine i suprotstave izbornoj krađi, koju je Savezna izborna komisija sprovela po nalogu Miloševićevog režima.

DOS je ultimativno zatražio da Slobodan Milošević do četvrtka, 5. oktobra u 15 časova, prizna izbornu volju građana izraženu na saveznim, predsedničkim i lokalnim izborima održanim 24. septembra.

Zahtevano je i da generalni direktor, glavni urednik i uređivački kolegijum Radio-televizije Srbije podnesu ostavke, da RTS promeni uređivačku politiku i omogući objektivno informisanje o zbivanjima u Srbiji.

Savezna izborna komisija je saopštila da je Koštunica osvojio 49 odsto glasova, a njen predsednik Borivoje Vukičević je izjavio da su privedene kraju pripremne radnje za drugi krug predsedničkih izbora 8. oktobra.

Koalicija 18 opozicionih stranaka je tvrdila da je njihov kandidat osvojio 52,54 odsto glasova i odbacila mogućnost održavanja drugog kruga.

Predsednički kandidat DOS-a zatražio je od Slobodana Miloševića da prizna poraz u prvom krugu predsedničkih izbora i ukazao na opasnost izbijanja otvorenih sukoba u Srbiji.

Demonstracije u Beogradu

Pristalice DOS-a su od ranog jutra pristizale u Beograd iz cele Srbije, predvođene opozicionim liderima, a policija je bezuspešno pokušavala da zaustavi kolone demonstranata na lokalnim i regionalnim putevima.

Demonstrirao je veliki broj građana, a grupa ljudi je oko 15:35 kroz prozor ušla u zgradu parlamenta.

Tokom sukoba policije i demonstranata čula se i pucnjava iz vatrenog oružja, a policija je bacila suzavac u blizini zgrade Radio-televizije Srbije, dok je bager krenuo da se probije do ulaza.

Zgrada RTS-a u Takovskoj ulici je potom zapaljena, a redovni program RTS-a je prestao da se emituje posle 17 časova.

Vojislav Koštunica obratio se predveče građanima sa terase Skupštine Grada Beograda, a potom i preko RTS-a.

Noć iščekivanja

Demonstranti su tokom cele noći bili u centru Beograda, slaveći pobedu, ali i strepeći od moguće intervencije vojske i drugih bezbednosnih formacija režima.

Slobodan Milošević je 6. oktobra priznao izborni poraz, a Vojislav Koštunica je 7. oktobra položio zakletvu pred poslanicima Savezne skupštine i postao predsednik SRJ.

U protestima je poginula aktivistkinja DSS-a Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je nesrećnim slučajem pala pod točkove kamiona.

Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posledica srčanog udara.

Tokom protesta povređeno je 65 ljudi.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.