„Ne znamo ni ko pije, ni ko plaća“: Srbi s Kosova i dalje u dilemi oko popisa

Drugi popis stanovništva na Kosovu od 1999. godine počeo je 5. aprila i trajaće do 17. maja. Ako poslušaju svoje političke predstavnike, Srbi će ga bojkotovati, kao i onaj prethodni 2011.
Image
Foto: porestina.info

Popis je još jedna u nizu stvari koja dodatno zbunjuje ionako zbunjeno srpsko stanovništvo na Kosovu, koje je očekivalo jasnije poruke iz Beograda.

Popis stanovnistva na Kosovu počeo je 5. aprila. Srbi su i dalje u dilemi da li da se popisu odazovu. Oni sa kojima je razgovarala ekipa TV N1, kažu da čekaju uputstva iz Beograda:

„Kako bude cela srpska zajednica, mi ćemo verovatno biti složni kao i uvek u svim odlukama.“

„U trenutnoj situaciji ne, a kod nas se menja situacija iz dana u dan. A trenutna situacija kakva je kad ne znamo ni ko pije, ni ko plaća, ni šta se dešava oko struje oko svega, svakog dana imamo novi problem. Tako da ovde nikakvog reda i nikakvog plana nema.“

Zbog problema sa kojma se srpska zajednica suočava Srpska lista pozvala je na bojkot popisa.

„Imajući u vidu višegodišnju represiju režima Aljbina Kurtija nad našim narodom na Kosovu i Metohiji, sa ciljem etničkog čišćenja svega srpskog sa ovih prostora, želimo da mu pošaljemo jasnu poruku da Srbi neće učestvovati na predstojećem lažnom popisu koji organizuje jer želi da potvrdi svoj sramni uspeh u proterivanju Srba“, naveli su iz Srpske liste.

Poziv na bojkot popisa, ali i glasanje za smenu gradonačelnika, analitičar Nedžmedin Spahiju smatra štetnim po Srbe.

„To je nastavak politike sukoba. Ako bi se znao tačan broj Srba na Kosovu ne bi bilo prepreka koliko ih sada ima, ali kada se ne zna verovatno će taj broj s jedne strane biti uveličavan, s duge strane smanjivan i sukobi će se nastaviti. Srbi će time biti oštećeni jer ce dobiti manje novca u svojim opštinama“, smatra analitičar Spahiu.

Uprkos pozivima na bojkot Srpske liste, iz Agencija za statistiku Kosova tvrde da popis teče neometano na celoj teritoriji, uključujući i sever Kosova.

„Imamo neke izazove nakon poziva koji je Srpska lista uputila građanima severa da ne učestvuju u popisu. Bilo je nekih odustajanja popisivača, ali zamenili ih smo drugim popisivačima koji su već na terenu. Tako da smo za sada dobro, intervjui se takođe odvijaju i na severu“, navodi Hasbije Cerići iz Agencije za statistiku Kosova.

Poslednji popis stanovnistva na Kosovu obavljen je 2011 godine. Srbi sa severa i tada su ga bojkotovali. Građana koji su se popisu odazvali te godine, bilo je 1.7 miliona.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.